Solistički koncert pijanistkinje Darje Samofalove sjutra na Youtube kanalu KIC Budo Tomović

 Solistički koncert pijanistkinje Darje Samofalove sjutra na Youtube kanalu KIC Budo Tomović

foto KIC Budo Tomović

Mlada pijanistkinja Darja Samofalova prirediće online solistički koncert kojiće biti emitovan u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa “Mladi talenti”, na You Tubekanalu KIC-a (Budo Tomovic), u utorak, 10. novembra u 19 sati.

„Na programu koncerta su djela Johana Sebastijana Baha (Hromatskafantazija i fuga u d-molu), Ludviga van Betovena (Sonata br. 32 op.111), FrederikaŠopena (Nokturno op. 48, br. 1) i Kloda Debisija (Estampes). Darja Samofalova rođena je 1994. godine u Beogradu. Osnovno muzičkoobrazovanje je stekla u Školi za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović-Njegoš“u Baru, na odsjecima klavira (klasa mr Maja Basarab) i violine (klasa Vatroslav Simić).Sa trinaest godina je upisala Srednju muzičku školu za talente „Andre Navarra“ uPodgorici, u klasi mr Maje Basarab. Prvo međunarodno priznanje stekla je na XVIII Međunarodnom takmičenjumladih pijanista “Citta di Barletta” u Italiji, 2009. godine, osvojivši Apsolutnu nagradu ispecijalno priznanje “Najbolji pijanista iz zemalja Istočne Evrope”- Poslije završenog trećeg razreda srednje škole, 2010. godine upisala jeFakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je studirala u klasi prof. NinoslavaŽivkovića i prof. Nataše Mitrović. Tokom studija uspješno je nastupala na brojnimkoncertima i takmičenjima, kao solista i u sastavu klavirskog dua, sa koleginicomMarijom Vasić. Dobitnica je nagrade iz fonda Slobodanka Milošević-Savić, za najboljegstudenta četvrte godine, i za najbolji postignuti uspjeh iz glavnog predmeta uakademskoj 2013/14. godini, pa je tim povodom učestvovala na koncertima u Tirani iSkadru. Master studije je završila sa najboljim postignutim uspjehom, 2015. godine, anaredne, 2016. i specijalističke studije u klasi prof. Nataše Mitrović. Tokom 2018. godinenastavila je studije u Moskvi na Ruskoj muzičkoj akademiji „Gnesini“ u klasi profesoraSergeja Jevgenjeviča Senkova, gdje je s izvanrednim uspjehom završila doktorske studije,u junu 2020. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na državnim i međunarodnimtakmičenjima od kojih su najznačajnije: Specijalne lire na Muzičkim festivalima mladihCrne Gore u Baru i Kotoru (2003. i 2009. – klavir solo); Zlatne lire na Muzičkimfestivalima mladih Crne Gore u Podgorici i Herceg Novom (2004. i 2006.- violina solo); Inagrada i Specijalni priz „Najbolji pijanista iz zemalja Istočne Evrope“ naMeđunarodnom takmičenju „Citta di Barletta“ (Italija, 2009); II nagrada naMeđunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu (2010. i 2013); I nagrada naMeđunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu (2015); II nagrada naMeđunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (2016); III nagrada naMeđunarodnom takmičenju “Youth academy awards” u Rimu (Italija, 2016); I nagradana Međunarodnom takmičenju „Sirmium Music Fest“ u Sremskoj Mitrovici (2018);Laureat V Međunarodnog takmičenja u Smederevu (2018). Nastupala je u Podgorici (KIC „Budo Tomović“ 2010), Baru (Festival Barskiljetopis 2016, 2017, 2019), Beogradu (Zadužbina Ilija Kolarca 2013, Galerija SANU2014, 2015, 2016; Centar lepih umetnosti Guarnerius 2016; Italijanski kulturni centar2017 i 2018), Rimu (Sala Baldini 2017) i Moskvi“, navodi se u saopštenju KICa Budo Tomović

Pored brojnih koncertnih nastupa u Moskvi, Darja posebno izdvaja svojekoncerte na Zimskoj i Ljetnjoj sceni Barskog ljetopisa tokom prošle godine (2019) kadaje priredila svoj resital i učestvovala u programu kamerne muzike u ansamblu saviolinistima Petrom Bubanjom, Edvardom Čeriti i Vatroslavom Simićem.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja