„PRA“ Anje Radulović: Ljepote crnogorskog pejzaža kroz urbane komade sa etno pečatom (FOTO)

 „PRA“ Anje Radulović: Ljepote crnogorskog pejzaža kroz urbane komade sa etno pečatom (FOTO)

Foto: Andrija Boljević

Radost stvaranja poseban je osjećaj koji konstantno Anju Radulović iz Podgorice motiviše na nove i sve zahtjevnije poduhvate. Po završetku Likovne akademije na Cetinju, a potom usavršavanja u Italiji, ova mlada i talentovana umjetnica uspijeva da poveže svoju struku sa modnim dizajnom pa tako uporedo slika ali i kreira odjevne komade. Svojim radom često je dokazivala da je u svijetu umjetnosti sve dozvoljeno i da smo najzadovoljniji onda kada pustimo kreativnosti na volju bez bojazni od greške. Koliko je njen umjetnički izraz prepoznat i jedinstven pokazuje i podrška Ministarstva kulture koju je nedavno dobila za realizaciju ideje PRA, a koja predstavlja povratak prirodi, sebi samom, počecima ali i onom iskonskom i prvom. O slikarstvu, modi ali i njihovom sve češćem preplitanju Anja govori za Portal Podgorica.

Foto: Privatna arhiva

Od slikarstva do svijeta modeAnja Radulović Studio

Magistarske studije završila je na Albertina akademiji lijepih umjetnosti no, kako kaže, sebe nikada nije ograničavala u jednoj oblasti. Prepuštala se stvaralaštvu dozvoljavajući kreativnosti da je vodi kroz sve kutke umjetnosti. Baš tako, kroz slikarstvo i kroz istraživanja među raznim tehnikama i materijalima za rad, trodimenzionalni izraz joj se nametnuo kao prirodan.

Foto: Andrija Boljević

“Postojala je želja da sliku otelotvorim na primijenjiviji način i od tada se razvijala ideja o nosivoj umjetnosti. Što sam više radila u slikarskom ateljeu to sam više bila motivisana da radim i u modnom studiju”, počinje Anja priču za Portal Podgorica.

Modu shvata kao lični vizuelni opis a zanimanje u toj oblasti, kaže, postoji koliko i potreba da govori likovnim jezikom. Kao sam početak upliva u dizajnerske vode uzima trenutak kada je na scensko muzičkom projektu, operi ‘Krunisanje Darija’, radila kostime i vizuelni identitet djela.

Foto: Andrija Boljević

“Povezivanje različitih medija kroz koje mogu da se izrazim kao umjetnica je ono što me je oduvijek zanimalo. Bilo je samo pitanje momenta kada ću profesionalno istupiti kao modni dizajner. Rekla bih da je polazište bio moj magistarski rad gdje sam u obliku kostima objedinila slikarstvo i modni dizajn na temu paradnih ratničkih oklopa”, pojašnjava naša sagovornica.

Stvaralački proces, odnosno kreiranje zajedničko je svim oblastima pa se tako, priznaje, ideje u njenom umjetničkom svijetu često prepliću.  Stvaralačka energija koja je vodi kroz proces rada i do krajnjeg rezultata je ono što je čini umjetnicom dok je forma kojom zamisao sprovodi u djelo nekad slikarska a nekad ipak modna.

Foto: Andrija Boljević

“Širina izbora i toliko različitih pristupa u radu sa garderobom predstavlja sličnost sa procesom rada prisutnog u mom slikarskom ateljeu. Način razmišljanja koji je prisutan kroz umjetnički proces, a stečen akademskim obrazovanjem, primjenjujem u modnom ateljeu. Zaista se najbolje osjećam dok stvaram. Odatle sve kreće i ne bih mogla u potpunosti isključiti ni jedan od ova dva poziva kojima sam izabrala da se bavim”, kaže naša sagovornica dodajući da tehnike i materijali kojima se izražava u slikarstvu prate i temu koju istražuje, najčešće u oblasti crnogorskog pejzaža.

“Kombinovana tehnika u mojim radovima podrazumijeva i slikarske i crtačke materijale, a to su: papiri, platna, umetnuti kolaži, akrilici, akvareli, tuševi, akrilni markeri, olovke, pasteli, sprejevi… Tako se stvaralački proces odvija i u modnom studiju pa je nerijetko prisutna i slojevitost i u samim outfitima, kao i detalji na pojedinačnim komadima.”

Foto: Andrija Boljević

PRA – Urbani nosivi komadi sa etno pečatom

Tačlentovana slikarka a tek potom dizajnerka, nedavno je dobila i podršku od Ministarstva kulture za realizaciju ideje PRA – modne priče koja, kako nam pojašnjava, ukazuje na povratak prirodi, sebi samom, počecima, onom iskonskom i prvom.

Foto: Andrija Boljević

“Kontekst prirode odnosno crnogorskog pejzaža osjećam kao metaforu prolaznosti, spiritualnu vezu sa okruženjem, izraz intezivnih emocija, kao odrednicu kulturnog i nacionalnog identiteta. Pejzaž u najširem smislu, njegov mikro i makro dio, okosnica je mog umjetničkog djelovanja. Inspirisana autentičnom atmosferom crnogorskog krša, stvaram u slikarskom i u modnom ateljeu”, priča Anja za Portal Podgorica.

PRA je, navodi, rezultat potrebe da dvodimenzionalno slikarsko stvaralaštvo reprodukuje u trodimenzionalni modni izraz, koji će biti nehermetičan, upotrebnog karaktera i naravno originalan.

Foto: Andrija Boljević

“Tako PRA komadi bivaju transformisani od jednobojne tkanine, kroz oslikavanje motiva sa slika i crteža, u urbane nosive komade sa neizostavnim etno pečatom. Time se naglašava primijenjena strana slikarstva i autentičnost modnog dizajna.”

Nesvakidašnje, jedninstvene kreacije ove mlade umjetnice namijenjene suodvažnim i harizmatičnim ženama, onima koji teže da istaknu posebnost sopstvenog stila i daju umjetnički pečat svom odijevanju. Kreirane su, pojašnjava, za sve modno osviješćene dame koje nastoje da naprave razliku i pomjere granice gradeći sopstveni identitet.

Poseban akcenat kada je u pitanju PRA kolekcija stavlja na modele dukseva koji mogu varirati od kraćeg ka dužem kroju pa do jakne ili kaputa.

Foto: Andrija Boljević

“Takođe različiti modeli duksa mogu se kombinovati sa ostalim garderobnim komadima kako bi upotpunili outfit. Formama vladaju predimenzionirani rukavi i kragne a krojevima jednostavnost kako bi vezeni i istkani elementi mogli slojevito da grade prepoznatljiv stil kolekcije tj. brenda”, kaže naša sagovornica.

Projekat se realizuje po planiranim razvojnim fazama a predstavljanje finalne kolekcije je predviđeno za zimsku sezonu 2021/22.

Život u Torinu uticao na razumijevanje posve drugačije estetike

S obzirom da je živjela i radila u Torinu, ne krije da je Italija i te kako imala uticaj na njeno formiranje kao umjetnice ali i na shvatanje raznolikosti u sklopu individue.

Foto: Lazar Krstov

“Izdvojila bih jednu od značajnijih selekcija u toku studiranja a to je kada sam izabrana da predstavljam torinsku akademiju na nacionalnoj izložbi koja okuplja sve italjanske fakultete vizuelnih umjetnosti. To je ono što daje dodatnu motivaciju i ambiciju za rad, a posebno vedu odgovornost prema svakom slededem projektu. U smislu modnog dizajna vrijeme provedeno u Torinu je uticalo na razumijevanje jedne posebne i posve drugačije estetike”, priča Anja za Portal Podgorica.

Foto: Privatna arhiva, Rad Anje Radulović

Naglašava da žene u ovom gradu sa lakoćom miješaju stilove i uvijek u granicama pristojnog, poigravajući se sa provokativnim elementima poput nakita, torbi, čarapa…

“Rekla bih da znaju stilski da zaokruže outfit kombinujući reciklirane sa aktuelnim modnim trendovima. Sve češće to viđam i na našim ulicama. Raduje me tendencija za novim i nesvakidašnjim izrazom u oblačenju, nastala usljed prezasićenosti istom ili sličnom ponudom u proizvodnji za široke narodne mase. Crnogorke bi od Italijanki mogle prisvojiti stav da nije neophodno uvijek i u svakom trenutku isticati sve atribute koji vas krase, naprotiv”, iskrena je.

Foto: Privatna arhiva, Rad Anje Radulović

„Svijet umjetnosti je naš svijet, komunicirajmo zajedno“

Kada je u ateljeu sve ostalo postaje manje bitno. Svaranje je ono što je nadahnjuje a osjećaj limita po pitanju vremena tada ne postoji. U tim trenucima usmjerene je isključivo na sjajne ideje a jedna od njih je i edukativna slikarska radionica „Svijet umjetnosti je naš svijet, komunicirajmo zajedno”.

Foto: Privatna arhiva, Rad Anje Radulović

“Smatram da svijet umjetnosti treba da pruži prostor za razmjenu mišljenja i iskustava, kao i prostor za razvoj kreativnih vještina. Kratkim video formama korisnici se upoznaju sa načinom primjene alternativnih materijala i tehnika kao i drugim vidovima slikarskog izraza što direktno doprinosi većem nivou razumijevanja umjetničkih dogadjaja i razvoju kreativnog potencijala učesnika”, navodi ona.

Foto: Privatna arhiva, Rad Anje Radulović – od skice do mode

Kada je stvarane u pitanju volje i energije joj ne fali pa bilo da slika, kreira ili podučava. Često snimke radionica objavljuje i na društvenim mrežama kako bi bili dostupni široj javnosti, pa svi oni koji žele makar nakratko da zavire u posebni svijet ove Podgoričanke mogu pogledati video tutorijale na Instagram profilu –  anja_radulovic_artist.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja