Personalizovane „Krpenke“ Jelene Simić očarale sve generacije (FOTO)

 Personalizovane „Krpenke“ Jelene Simić očarale sve generacije (FOTO)

Foto: Mladen Ivanović

Predstave za najmlađe teško da možete zamisliti bez Jelene Simić, naše glumice koja je svu svoju energiju i ljubav prema pozorištu usmjerila ka sreći i osmjesima malih sugrađana. No, osim što nas zabavlja u teatru odnedavno nas oduševljava i ručnim radom. Njene „Krpenke“ postale su omiljene u svim domovima a odjevni komadi koji takođe nastaju u maloj radionici ove kreativne glumice mame rado biraju za svoje djevojčice.

Kako navodi u razgovoru za FOS, oduvijek je imala želju da pravi lutke. Prije skoro četiri godine dobila je maminu mašinu i tada je počela da eksperimentiše. No ubrzo su njene vješte ruke i kreativna zamisao urodili plodom pa nastaju personalizovane „Krpenke“. Preciznost, strpljenje i kreativnost recept su za savršenu lutku ali i Jelenin novi svijet mogućnosti u kojem se uvijek ’’krčka’’ nešto novo i drugačije.

Foto: Privatna arhiva

„Meni prija da slobodno vrijeme provedem na taj način. Sada su gotovo sve personalizovane, mada kad imam vremena napravim neke i po svojoj volji. Inspiracija je svakako osoba ili dijete za koje se pravi lutka / lutak. Sa poručiocem biram boju kose, očiju, boju garderobe, detalje, ručni vez, imena… Pored toga inspirišu me novi materijali, mogućnost njihovog kombinovanja sa lijepim detaljima“, počinje Jelena priču za FOS.

Tijelo „Krpenke“ je od pamuka sa elastinom i svaka je punjena sintetičkom vatom. Kosu naša sagovornica vješto izrađuje od vunice a oči veze. Posebnu pažnju pridaje stajlingu pa je svaka stilizovana na drugačiji način. U tome joj pomaže i majka koja sve što je potrebno plete i hekla.

Foto: Privatna arhiva

„Garderoba je pamučna uz detalje (til i satenske trake, plastični i drveni dugmići, heklani cvjetići i drugo). Obuća je heklana pamučnim koncem. Izrada podrazumijeva krojenje, šivenje i punjenje tijela, zatim pričvršćivanje kose, vez očiju i potom šivenje garderobe i dodavanje detalja. Za kraj ostaju još rumeni obrazi“, kaže kreativna sagovornica FOS-a, koja naglašava da joj je mama najveća podrška kada je u pitanju ovaj ručni rad.

„Ona me je i zainteresovala za šivenje još kad sam bila mala i naučila me sve što znam“, priča nam Jelena.

„Krpenke“ su popularnije više nego što je naša talentovana i kreativna glumica očekivala. Posebno je raduje što nisu namijenjene isključivo najmlađima već ih posjeduju i rado čuvaju sve generacije.

Foto: Privatna arhiva

„Izrada lutaka je nešto što me odmara i smiruje misli. Ljudi ih vole i traže mnogo više nego što sam očekivala. Vjerovatno zbog činjenice da se može napraviti baš onakva lutkica kakvu ste poželjeli. Roditelji mi često pošalju fotografije kako djeca spavaju sa svojim ’Krpenkama’. Vjerujem da u njima ostane sva ljubav i pažnja uložena u izradu.“

Nakon zanimljivih „Krpenki“, Jelena je počela da izrađuje i jedinstvene odjevne komade.

„To sam počela na proljeće sa željom da probam i nešto novo. Pokazalo se kao zanimljiva ideja naročito u kompletu sa lutkicom. Nije mi teško, uživam u tome. Jedna velika prepreka je manjak vremena kao npr. sada kada smo u fazi pripreme novih predstava u pozorištu. Ali, uz dobru organizaciju izvodljivo je“, priča za FOS Jelena.

Osim haljinica za mlađe djevojčice, koje se mogu kombinovati sa lutkom u istoj odjevnoj kombinaciji, pravi i postavljene nesesere sa zanimljivim detaljima, trakice za kosu…

„Sve može da se kombinuje ili naruči posebno. Ono što je prvi i najvažniji ’Krpenka’ proizvod svakako su lutke a sve se može poručiti putem Fejsbuk stranice „Lutkarnica Krpenka“ ili Instagram profila Krpenka ili mailom krpenka@gmail.com . Takođe ih možete vidjeti uživo i kupiti na štandu Loft design store-a u Delti kao i u čarobnoj radnji Škatula u Karađorđevoj ulici“, navodi Jelena.

Obaveze ima svakodnevno kako u pozorištu, tako i kada su u pitanju porudžbine. No to je ne sprječava da posao na obje strane odradi baš onako kako treba. Po prirodi je perfekcionista pa sve što započne mora biti savršeno.

„Nekad jeste teško kada se poklopi veliki broj porudžbina sa gustim rasporedom proba ili odsustvom iz zemlje zbog posla ali trudim se da uskladim. Ne volim da radim na brzinu i zato gledam da se ne pretrpam porudžbinama kao bih svakoj mogla da posvetim vrijeme“, kaže naša sagovornica.

Ne krije da je posao sa „Krpenkama“ i pomisao da će nekome na ovaj način uljepšati dan odvraća od ružne svakodnevice koju je izazvala trenutna pandemija. Ovo je nešto što je opušta i čemu se u potpunosti predaje.

No, koliko se u moru savremenih tehnologija i modernih igračaka, koje djeca uglavnom zahtijevaju, cijeni ručni rad?

„Mislim da se ručni rad cijeni ali da se, naročito na našim prostorima, ne može naplatiti onoliko koliko bi bilo odgovarajuće jer nam je standard života takav kakav jeste nažalost. Ali, najvažnije je da onaj koji kupi ručni rad bude svjestan da kupuje apsolutno unikatan predmet proizveden od para vještih ruku i kreativnog uma, sa velikom količinom pažnje i ljubavi. Ne postoji cijena koja tome može da parira“, priča Jelena za FOS Media.

Pored posla u kreativnoj radionici radi uveliko i na pripremama za jednu dječiju predstavu koja bi, ukoliko okolnosti dozvole, trebalo da bude premijerno izvedena početkom naredne godine.

„S obzirom na neizvjesnu situaciju ne mogu govoriti više o tome osim da se svi radujemo i uživamo u radu. U toku su pripreme i za predstavu na večernjoj sceni tako da ćemo imati spreman novi sadržaj za našu publiku čim se vrata pozorišta ponovo otvore“, zaključuje Jelena za kraj razgovora za FOS.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još