Oskar za najbolji film „Zemlji nomada“, Hopkins i Mekdormand najbolji glumci

 Oskar za najbolji film „Zemlji nomada“, Hopkins i Mekdormand najbolji glumci

Foto: Pixabay

Film „Nomadland“ rediteljke Kloi Žao osvojio je Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka na 93. svečanoj dodjeli tog priznanja u u Los Anđelesu. Ta drama nagradu je donijela i glavnoj glumici Frensis Mekdormand, a Oskara za najbolju mušku ulogu osvojio je Entoni Hopkins za ulogu u film u „Otac“. Nagrada za najbolji strani pripala je ostvarenju „Još jedna tura“.

Kloi Žao osvojila je i Oskara za najbolju režiju „Nomadland“ čime je postala druga žena koja je dobila nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke u toj kategoriji.

Prva rediteljka koja je osvojila nagradu za najbolju režiju je Ketrin Biglou za film „Katanac za bol“ na ceremoniji održanoj 2010. godine.

Za razliku od prethodnih ceremonija, prvi put je dodjela Oskara za najbolji film uručena prije nagrada u drugim kategorijama. Obično se dodjelom glavne nagrade završava ceremonija, a sada su potom dodijeljene nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu.

Za najbolji film bili su nominovani i „The Father“, „Judas and the Black Messiah“, „Minari“, „Promising Young Woman“, „Sound of Metal“, „The Trial of the Chicago 7“ i „Mank“ koji je bio favorit dodjele sa najviše, ukupno deset nominacija za ovogodišnje Oskare.

Nagrađeni Hopkins i Mekdormand

Oskare za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su glumac Entoni Hopkins i glumica Frensis MekDormand.

Hopkins je osvojio nagradu za ulogu u ostvarenju „The Father” u kojem glumi starca koji tone u demenciju. Za tu nagradu bili su nominovani Riz Ahmed, Čedvik Bouzman, – Geri Oldman i Stiven Jeun.

Za Hopkinsa (83) je to drugi Oskar, a prvi je osvojio 1992. godine za ulogu čuvenog Hanibala Lektora u filmu „Kad jaganjci utihnu“.

Frensis MekDormand nagradjena je za ulogu u filmu „Nomadland“ koji je osvojio i glavnu nagradu – Oskara za najbolji film. Za najbolju glumicu bile su nominovane Vajola Dejvis, – Endra Dej, Vanesa Kirbi i Keri Maligen.

„Još jedna tura“ najbolji strani film

Film „Drunk“ danskog reditelja Tomasa Vinterberga osvojio je na ceremoniji u Los Anđelesu Oskara za najbolji strani film.

U toj kategoriji bili su nominovani filmovi – „Shao Nian De Ni“ (Hongkong), „L’Affaire collective“ (Rumunija), „L’homme qui a vendu sa peau“ (Tunis) i „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida) (BiH).

Oskara za najbolji adaptirani scenario dobilo je ostvarenje „The Father“, koje je nominovano u ukupno šest kategorija.

Oskari za Kaluju i Ju-Džung Jun

Glumac Danijel Kaluja i glumica Ju-Džung Jun dobili su  Oskare za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu.

Tamnoputi Kaluja osvojio je Oskara za ulogu u filmu „Judas and the Black Messiah“. Pored Kaluje u istoj kategoriji bili su nominovani, Saša Baron Koen, Lesli Odom, Pol Rejsi i LejKit Stenfild.

Ju-Džung Jun je dobila nagradu za ulogu u filmu „Minari“. Pored nje bile su nominovane, Marija Bakalova, Glen Klouz, Olivija Kolman i Amanda Sejfrid.

Spisak dobitnika

Spisak glavnih dobitnika na 93. dodjeli Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, održane u pozorištu Dolbi i drugim lokacijama u Los Anđelesu:

– Najbolji film: „Nomadland“

– Nabolja režija: Kloi Žao, „Nomadland“

– Najbolji glumac: Entoni Hopkins

– Najbolja glumica: Frensis MekDormand

– Najbolja muška sporedna uloga: Danijel Kaluja

– Najbolja ženska sporedna uloga: Ju-Džung Jun

– Najbolji strani film: „Druk“, Tomasa Vinterberg, Danska

– Najbolji dokumentarni film: „My Octopus Teacher“

– Najbolji animirani film: „Soul“ studija Piksar (Pixar)

– Najbolji originalni scenario: „Promising Young Woman“

– Najbolji adaptirani scenario: „The Father“

IZVOR: BETA/HINA/N1

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još