Od grupe tinejdžera do „K13 Crew“: Podgoričke ulice pretvorili u galerije (FOTO)

 Od grupe tinejdžera do „K13 Crew“: Podgoričke ulice pretvorili u galerije (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Prije više od deset godina grupa entuzijasta, ljubitelja umjetnosti i hip hopa, okupila se u „K13 Crew“. Danas, godinama kasnije oni su zaslužni za brojne urbane kutke našega grada. Oslikani kvartovi pričaju svoju priču, svjedoče o jednoj generaciji koja na najljepši mogući način uljepšava ovaj kraj i koja kroz jedinstvo mašte i boja odaje priznanja onima čija se imena i djela ne smiju zaboraviti.

Foto: Privatna arhiva

Uroš Tošković, Ksenija Cicvarić, Nebojša Nebo Saveljić samo su neki kojima je „K13 Crew“ kroz svoje radove odao priznanje i pokazao da za street art scenu u Crnoj Gori i te kako ima nade. Priču o ovoj vrsti umjetnosti, ljubavi prema grafitima ali i jednoj od prvih street art organizovanih grupa u našoj zemlji za Portal Podgorica prenosi Ferid Feśa Skenderović.

Foto: Privatna arhiva

„Okupili smo se kao grupa tinejdžera kojoj je trebao pravac u kojem ćemo usmjeriti energiju koju smo imali. Svi smo bili u tom nekom urbanom hip hop fazonu. Vjerujem da je za oformljenje grupe najviše zaslužan Ivan Ićo Božović koji već desetak godina živi u Americi a koji je u trenucima nastajanja bio glavni pregalac“, prisjeća se Skenderović osnivanja kreativne „K13 Crew“ družine.

Foto: Privatna arhiva

Početak je, priznaje, bio težak. Sve je bilo amaterski i odisalo je skromnošću počev od prvih rap matrica pa sve do rima a potom i grafita.

“U to vrijeme je bila velika frka da će neko naići i vidjeti nas da crtamo. Uglavnom su rađeni potpisi grupe ‘K13’ ili crtača. Nedavno je Ivan ‘iskopao’ fotografiju grafita za koji vjerujemo da je prvi grafit ‘K13’. Nalazio se u Ulici Vasa Raičkovića na zgradi tadašnjeg katastra a sada komunalne policije i naslikan je 2004. godine”, priča naš sagovornik dodajući da ih je tada vukla želja da budu dio hip hop kulture ostvarujući se u elementima koje ona sadrži.

Foto: Privatna arhiva

“Vjerujem da nam je to bila i inspiracija. 2007. ili 2008. godine nam se pridružuje Miroslav Kosmos Đukić aka Kimo – umjetnik iz Beograda. Tada naši grafiti počinju da se miješaju sa street artom i nastaju prvi murali većeg formata u Podgorici koje potpisujemo zajedno.”

Bile su to, kako navodi Skenderović, godine uspona za ovu grupu mladih entuzijasta.

Foto: Privatna arhiva

“Crtalo se gotovo svaki dan. Vjerujem da smo tu kao grupa i najviše napredovali crtački. Razmjenjivali smo iskustva sa drugim crtačima i umjetnicima na ulici i ovladali vještinama. Sve se poklopilo sa ekspanzijom interneta i počecima društvenih mreža pa smo mogli da pratimo šta to rade i kako rade drugi umjetnici koji crtaju na ulicama širom svijeta. Do 2012. već smo imali dosta radova iza sebe”, kaže Skenderović za Portal Podgorica.

Tih godina polako počinu da budu zapaženi, pa im ubrzo stiže i poziv za učešće na hip hop festivalu “Asfaltiranje”. To je ujedno bio i njihov prvi javni nastup.

Foto: Privatna arhiva

“MC Marko je zapazio naš rad na ulici, potrudio se na nas pronađe i pozvao nas da crtamo na bini live dok traju nastupi repera. Nacrtali smo portret pokojnog Nebojše Saveljića iz grupe ‘Montenigers’ a imali smo priliku da se družimo i sa izvođačima koje smo skoro svakodnevno slušali prije toga. Nezaboravno iskustvo i na taj rad smo posebno ponosni. Moram da napomenem i da se na grafitu koji smo nacrtali u sklopu ‘Grafitti Jam-a’ našao i poster festivala ‘Asfaltiranje’ iz 2012. godine. Postali smo sastavni dio tog događaja pa smo i svake naredne godine crtali na festivalu dok se nažalost nije ugasio”, navodi naš sagovornik dodajući da su upravo zahvaljujući tim javnim nastupima dobili i pažnju medija koji su konstantno počeli da prate njihov rad.

Foto: Privatna arhiva

Uspjeh “K13 Crew” se nastavlja i 2013. godine kada su odlučili da se i sami oprobaju u organizaciji kulturno-umjetničkog događaja “Music Art Fest”.

“Tu su se pojavili Petar Popović Piros, Andrej Žikic Artez i Janko Počuča Junk, u tom trenutku poznata imena srpskog street art-a a danas poznati i mnogo šire. Od 2010. godine “K13” priču u Podgorici guramo ja i Luka Radović Ludži. Međutim, kada god nešto crtamo pridruži se još ljudi i u tom trenutku svi su crew”, priča naš sagovornik i dodaje:

“Gotovo uvijek uključimo društvo, članove zajednice koji žive u okolnim zgradama i sve osobe koje žele da učestvuju u nastajanju murala. Na kraju kada potpisemo K13 potpisali smo sve koji su se tu našli dok je nastajao grafit i svi su crew. Moguće da i zbog toga imamo poštovanje od lokalne zajednice i da zbog toga naši radovi toliko traju na ulici. Nekako ih svi smatraju za svoje i svi se smatraju dijelom crew-a. Sa pravom naravno.”

Foto: Privatna arhiva

Upravo zahvaljujući ovoj grupi street art je zaživio i održao se na ulicama glavnog grada. Pravac popularan u svijetu polako je zaživio i kod nas.

“Počinje da bude prihvaćen među umjetnicima koji su svoja iskustva sticali na akademijama i u ateljeima i koji odlučuju da budu dio toga pravca. Očigledno je prihvaćen od strane lokalnih vlasti i NVO sektora pa su i oni postali pokretači projekata, koji za rezultat imaju sve više murala velikog formata”, kaže Skenderović za Portal Podgorica.

“Grffiti vikend” I “Graffiti Jam” u Podgorici

Ljubav prema grafitima nedavno je ovu grupu dovela i do organizovanja prvog “Graffiti vikenda” u našem gradu. Najveći “krivci” za ovaj nesvakidašnji događaj bili su, kako navodi Skenderović, Marko Vujović i Srđan Tunić. Naime, Marko godinama prati razvoj grafita i street arta u Crnoj Gori a organizovao je i nekoliko izložbi grafita. Takođe, radi na knjizi u vezi sa pomenutom tematikom. Sa druge strane, Tunić je istoričar umjetnosti koji prati i dokumentuje sve u vezi sa street artom u regionu.

Foto: Privatna arhiva

“U pitanju je festival na kojem smo publici približili street art pravac kroz prikazivanje dokumentarnih filmova, šetnje i obilazak murala u Podgorici ali i razgovor sa crtačima i umjetnicima. Za nas je “Graffiti vikend” bio značajan zbog toga što su se prvi put našli za istim stolom crtači i umjetnici koji stvaraju u našem gradu. Razmijenili smo stavove razgovarali o iskustvima i prepričali neke anegdote. Jedan od mojih stavova je bio da se previše zavisi od projekata sa strane i strah da mogu odvesti street art kulturu u negativnom pravcu, te da su umjetnici ti koji treba da diktiraju tempo i pravac u kom će se street art razvijati. Predlozio sam da iskoristimo pozitivnu energiju koja se osećala na festivalu i da se okupimo na istom zidu i nacrtamo nešto zajedno”, pojašnjava Skenderović.

Tako se, nedugo nakon “Graffiti vikenda” održava “Graffiti Jam” događaj gdje vrijedna ekipa Podgorici poklanja još jedan urbani kutak.

Foto: Privatna arhiva

“Učesnici Jamma su K13, Kunstler team, muralista Mišo Joskić, Srđan Tunić i Marko Vujović. Tu su i ostali koji su nam se pridružili kako to već biva. Moram da izdvojimo djevojčicu Koru Stanić (11 godina) kao i Sofiju (17 godina) koje su, nadam se, budući pregaoci kulture. Počelo je spontano sa mojom glagoljicom koja je na neki način bila pozdrav Kimu koji je crtao na ulicama Podgorice i Srđanovim zvijezdama. Nastavilo se narednih deset dana i desetak osoba je učestvovalo. Svi su ubacili ponešto u mural. Svi su imali totalnu slobodu i rezultat svega je nekoliko različitih tehnika, stilova, pisama i fontova”, kaže naš sagovornik dodajući:

“Između ostalog tu su omaži Urošu Toškoviću, Nebojši Nebu Saveljiću, pozdravi grafiterima koji su radili u Podgorici proteklih deset godina. Obnovili smo neke stare poruke, neke stare grafite. Ispisali neke uzrečice koje svakodnevno koristimo ili čujemo kao i stihove nekih hip hop izvođača. Na kraju smo napisali ‘vazda je dobro jer stilovi su razni’. Tako smo i nazvali ovaj grafitti jam.”

Ne krije da su na učinjeno i te kako ponosni jer je u pitanju projekat građanskog aktivizma koji je pokazao da i kod nasi ima street art scene. Stoga se nada da će inspirisati i ostale umjetnike da samostalno pokreću i realizuju projekte na ulicama glavnog grada.

Foto: Privatna arhiva

“Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju i da će ‘Graffiti vikend’ i ‘Graffiti Jam’ postati praksa i razviti se u prvi pravi street art festival u Crnoj Gori. Što se tiče K13 crew-a ne planiramo da stanemo. Ipak, pustićemo da sljedeći rad bude proizvod trenutka i inspiracije. Uvijek je bolje tako nego kada se planira”, zaključuje naš sagovornik za kraj razgovora.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja