Muzeji i galerije doprinos daju i u okviru DEUS-a

 Muzeji i galerije doprinos daju i u okviru DEUS-a

foto-pg-muzeji-

U okviru JU Muzeja i galerije Podgorice funkcionišu Muzej na Medunu i Galerija Risto Stijović, koje takođe daju doprinos kulturnoj ponudi grada brojnim izložbama, književnim i muzičkim večerima. Priču o Muzeju i galeriji Podgorice nastvaljamo kroz priče o ovim institucijama kulture, sa našim sagovornikom direkotorom Vučićem Ćetkovićem.

Posjete Muzeju na Medunu i Galeriji Rista Stijovića

Muzej na Medun uposeban je dio gradskog Muzeja posvećen životu i djelu Marka Milajnova.

„Ovaj memorijalni objekat u prethodnih šest mjesci nije bilježio veliku posjećenost usljed ograničenja izazvanih pandemijomvirusa. Radimo na aktivnostima i novim sadržajima u cilju afirmacije ovog memorijalnog objekta, koji će, vjerujemo, nakon okončanja pandemije dobiti svoju punu afirmaciju.

foto-pg-muzej
foto-pg-muzej

Galerija Risto Stijović u Staroj Varoši, u formi stalne postavke čuva i baštini dio reprezentativnog opusa velikog crnogorskog vajara. Pored stalne postavke, uz prateće programe promovišemo ovaj prostor i njegove vrijednosti.

„U zavisnosti od mjera, i tokom pandemije covid19 virusa program Galerije Risto Stijović odvijao se planiraniom dinamikom. Galerija je bila dobro posjećena, a pored stalne postavke organizovani su i prateći programi. U okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, u galeriji je organizovan bogat kulturno umjetnički program. Stručna vođenja kroz stalnu postavku, i predavanja o mediju skulpture bili su neki od pratećih aktivnosti. U saradnji sa Artikulacija Filmom, realizovali smo i projekat virtuelne prezentacije stalne postavke djela Rista Stijovića, sa virtuelnom turom kroz jedinstveni ambijent galerije“,kazao je direktor Muzeja i galerija Podgorice“, kazao je Ćetković za portal Podgorica.

foto-montenegrina-me
foto-montenegrina-me

U okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena, kao dio likovnog programa, u Modernoj galeriji biće otvorena izložba “Transformacije”, akademskog vajara Nenada Šoškića.

Do kraja godine radovi na unapređenju infrastrukture

Do kraja godina planirana je finalizacija radova na adaptaciji i rekonstrukciji Galerije Art na Trgu nezavisnosti, nakon čega će u ovom galerijskom prostoru otpočeti realizacija novih umjetničkih postavki.

„U narednim mjesecima očekujemo i okončanje radova sanacije i adaptacije Kuslevove kuće na obali Ribnice. Predviđeni radovi na enterijeru zgrade Muzeja u ulici Marka Miljanova biće finalizovani do kraja tekuće godine. Sa programskog aspekta, nastavićemo sa prezentacijom stalnih postavki u svim izlagačkim prostorima, kao i sa pratećim programima“, istakao je Ćetković.

Projekti edukacije

Kreiranje programa za narednu godinu u završnoj je fazi izrade. Obuhvata brojne i raznorodne programske aktivnosti na planu edukacije muzejske publike različitih profila.

„Programi edukacije kao važan segment društvene participacije uključujui rad sa mladima, posjete učenika i stručna vođenja sa studentima umjetničkih akademija, kao i druge modele komunikacije sa građanima. Planiramo i realizaciju edukativnih radionica, panel diskusije i promocije. Realizacija takvih aktivnosti zavisiće i od epidemiološke situacije, ali ćemo nastojati da ih bude što više, i da budu zanimljivo i kvalitetno koncipirani. Pored edukativnih aktivnosti u muzejskim/galerijskim prostorima, nastavićemo i sa kreiranjem virtuelnih sadržaja i digitalnih produkcija“, zaključuje za Portal Podgroica, direktor uzeja i galerije , Vučić Ćetković.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja