Ljubav prema Podgorici pretočila u slike na kamenu (FOTO)

 Ljubav prema Podgorici pretočila u slike na kamenu (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

U svijetu umjetnosti je odmalena. Uvijek je voljela da crta, slika, kreira pa ta ljubav kod Gordane Šćepanović ne jenjava ni godinama kasnije. Posebna je to, kako kaže, pasija – ona koja čovjeka čvrsto veže za sebe ne dozvoljavajući mu da ikada pomisli a kamoli odustane od svog stvaralaštva.

Ne krije da je najviše nadahnjuje slikanje a potom i sve ostale tehnike kojima se služi i kojima oduševljava sve ljubitelje umjetnosti. No, svestranost Gordane Šćepanović ne treba da nas čudi s obzirom na njenu profesiju aranžera i dizajnera enterijera.

Foto: Privatna arhiva

“Diplomirala sam na Visokoj školi likovnih i primijenjenih umjetnosti u Beogradu, stoga i u mojoj užoj struci postoji nepresušni izvor raznih vrsta umjetničkih tehnika primijenjenih kako u svakodnevnom životu tako i u posebnim prilikama i ambijentima. Bavila sam se tim poslovima dugi niz godina. Međutim, kasnije sam se ipak vratila staroj ljubavi, slikanju”, počinje priču za Portal Podgorica Gordana Šćepanović čiji radovi danas krase i prvu suvenirnicu u glavnom gradu.

Mnogo toga je motiviše na stvaranje. Inspiracija je, naglašava, ta koja nikada ne prolazi već samo mijenja izvore. Stoga ne čudi što je posebno oduševljenje kod pratilaca njenog rada izazvala motivima na kamenu, kada je na jedan kreativan način omogućila povratak prirodi i svemu onome što nas okružuje.

“Radeći na platnu na reprodukcijama poznatih fresaka i ikona (meni najdražih ‘Bijeli anđeo’ iz manastira Mileševa i ‘Sveti Ilija’ iz manastira Morača) bila sam opčinjena sa upoznavanjem freskopisa i ikonopisa. Vremenom sam i poželjela da ih prenesem na dio prirode. Tako sam prepoznala kamen kao podlogu za sliku. Meni to predstavlja izazov jer sam i ranije radila ikone, tako da mi rad na minijaturama i detaljima ne predstavlja problem”, kaže naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Kasnije, počinje da radi i druge motive pa su brzo na kamenoj podlozi osvanule i ljepote primorskih a od ove godine i našeg grada.

“Otvaranjem prve podgoričke suvenirnice ‘Pg District Souvenir Store’ u Hercegovačkoj ulici, u junu ove godine, dobila sam i ideju da radim i motive Podgorice – Sat Kula, Sastavci, crkva Svetog Đorđa, Hram, Spomenik Svetog Petra Cetinjskog , čuvena ptica Kraljić – karakteristična za lokalne gradske parkove koja je ujedno i suvenir-maskota ove suvenirnice”, pojašnjava Gordana za naš portal dodajući da za podlogu sama pronalazi kamenje za koje smatra da je po obliku i teksturi pogodno za rad.

Foto: Privatna arhiva

“Koristim kamen iz prirode, valjda zbog posebnog utiska koji je zaista vrlo specifičan, nezamjenjiv i originalan. Kada je u pitanju kamen kao podloga mogu se koristiti sve vrste slikarskih tehnika ukoliko se prethodno nanese slikarska preparatura. Ja koristim akrilnu preparaturu, zatim akrilne boje i sjajni zaštitni lak za akril.”

Foto: Privatna arhiva

Zahvaljujući saradnji sa izvršnom direktoricom prve podgoričke suvenirnice, Natašom Gojković Marić kao i Tanjom Milošević, realizovala je i jednu malu kolekciju slika na kamenu koja se našla u prodajnom asortimanu ovog nedavno otvorenog mjesta, namijenjenog promociji Podgorice.

Foto: Privatna arhiva

Sada svako ko posjeti grad ima priliku da upravo zahvaljujući Gordaninim minijaturama na kamenu djelić podgoričke ljepote ponese sa sobom.

Foto: Privatna arhiva

“Ljudi su vrlo zainteresovani. Nisam ni ja znala da su toliko dopadljive dok nisam počela da ih izlažem. Razlog je vjerovatno, pored motiva koji je oslikan, taj osjećaj neobrađenog dijela prirode i njegova autentičnost”, iskrena je naša sagovornica.

Smatra da će kroz ovakav, novi vid turističke ponude, Podgorica unaprijediti svoju vidljivost i prepoznatljivost.

Foto: Privatna arhiva

“Moći će da stane rame uz rame sa evropskim gradovima koji su prepoznatljivi po autentičnim suvenirima koji kao i Podgorica imaju šta da pokažu. Drago mi je da ste u takvom konceptu PG suvenirnice prepoznali i moj skromni doprinos pored ostalih divnih podgoričkih suvenira”, navodi naša sagovornica dodajući da su slike na kamenu samo dio onoga što stvara u svojoj maloj kreativnoj radionici.

Foto: Privatna arhiva

“Ne biste vjerovali koliko je zaista šarenoliko u mojoj radionici. Uglavnom, sada najviše radim na prirodnim materijalima: kamenu, drvetu, koži. Imam puno ideja i trudim se da sprovedem najbolje od njih. Mogu slobodno reći da za mene umjetnost predstavlja život i energiju a u nekom smislu i igru i potrebu”, navodi Gordana za Portal Podgorica.

Foto: Privatna arhiva

Osim radova koje izlaže u prvoj podgoričkoj suvenirnici, tu su i oni u podgoričkoj galeriji “Zor” koja se bavi prodajom tradicionalnih crnogorskih stvari, a za koje je naša sagovornica oslikala zastave i grbove takođe na kamenu. Njeni radovi dostupni su i u suvenirnicama na primorju a predstavljala ih je i na brojnim sajmovima kreativaca.

Foto: Privatna arhiva

Nada se da će kada to okolnosti dozvole uspjeti da organizuje i jednu samostalnu izložbu gdje biistinskim ljubiteljima umjetnosti prikazala sve ono na čemu godinama predano radi.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još