Kroz „Dezintegrisano“ Kljajević afirmiše pisanu riječ: Poezija je lijek u smutnim vremenima

 Kroz „Dezintegrisano“ Kljajević afirmiše pisanu riječ: Poezija je lijek u smutnim vremenima

Foto: Milica Živković

O njemu, kaže, najbolje svjedoče pjesme. U procesu stvaranja ogoli dušu pa ko želi da ga upozna, to ponajbolje može kroz njegove stihove. Uzimajući olovku u ruke traga za sveopštom istinom, pitanjima smisla i besmisla, osvrće se na zablude ali i strahove. Sa druge strane, kada ne stvara onda promoviše, a koga bi drugog no slične sebi – mlade talente, zaljubljenike u pisanu riječ. Upoznajte Milovana Kljajevića, inicijatora ideje „Dezintegrisano“ i autora koji tvrdi da je poezija svaki njegov udisaj i izdisaj.

Kako kaže u razgovoru za FOS, četiri godine se aktivno bavi pisanjem, a na taj korak motivisala ga je ne baš sjajna svakodnevica sa kojom se mlađe generacije uglavnom suočavaju.

„Volim poeziju, čitanje me je izgradilo a pisanje spasilo. Besposlica i besparica jedan su od razloga da sam počeo da se bavim pisanjem. Znate kako kažu – što pjesniku gore, to pjesmi bolje”, navodi Kljajević za FOS Media, naglašavajući da su motivi koje obrađuje kroz stihove raznovrsni.

Pored traganja za istinom, osvrće se na osjećanja ljubavi, straha, ali i na brojne nepravde u društvu, naročito onu socijalnu.

“Moji stihovi su moj udisaj i izdisaj, dezintegrisao sam se i pretvarao u slova, riječi i pjesme. Pa se integrisao natrag i tako u krug. Rastavljao sam sebe na atome, pa se sastavljao. Na kraju ili pjesma sastavi mene ili ja pjesmu, sve u zavisnosti od putovanja”, naglašava Kljajević.

Iako u svijetu pisane riječi ima mnogo uzora, te je pored pisanja i strastveni čitalac, kaže da na njegov izraz i stil nisu uticala imena kojima se divi.

“Više je uticala nezaposlenost nego pjesnici”, iskren je.

No, pored brojnih pitanja kojima se bavi kroz svoju poeziju, ne zaboravlja ni na druge mlade kolege. Već nekoliko mjeseci na društvenim mrežama vodi stranicu „Dezintegrisano“ gdje daje priliku autorima, kako iz zemlje tako i iz regiona, da se predstave.

„Na Instagramu me prati više od šest hiljada ljudi. Tu objavljujem svoje pjesme. Nažalost, u Crnoj Gori je izdavaštvo u velikoj krizi, pa je to najbolji alternativni način za javnu riječ i kontakt sa ljudima sličnih interesovanja. Pod istim imenom sam napravio stranicu na Fejsbuku kao i YouTube kanal. Pored mojih pjesama, tu se nalaze i brojne pjesme mladih autora iz regiona”, pojašnjava Kljajević dodajući da je ova onlajn zajednica zaista vjetar u leđa mladim stvaraocima.

“Uljepšavamo ljudima dane, kako autorima koji se obraduju kad im pošaljemo kao iznenađenje recitaciju neke njihove pjesme, tako i onima koji nas prate. Postoji dosta sjajnih autora, zašto da se ne čitamo? Naravno ima mladih autora koji su izuzetni, ali nemaju dovoljno prostora da dopru do čitalačke publike. Poezija je lijek u ovim smutnim vremenima. Valentina Baktijarević je prevela brojne makedonske pjesnike za stranicu. Tu je i cijela ekipa recitatora, koja uljepšava naše dane. Na YouTube kanalu se nalaze i recitacije objavljenih pjesama.”

Ne krije da su nakon promocije na stranici “Dezintgrisano” neke mlade autore mnogi zvali, kako bi im objavili pjesme i u pojedinim časopisima. Zato, smatra Kljajević, nema veće sreće nego kada znate da promovišući nešto lijepo možete nekome i pomoći.

Sa druge strane, iako relativno nov u pomenutim vodama, već ima velike planove koji se sudeći po svemu polako, ali sigurno ostvaruju.

Tako pored pisanja i vođenja stranice s nestrpljenjem očekuje ljeto koje će, sudeći po svemu, biti zaista posebno. Naime, njegova prva zbirka će tada ugledati svjetlost dana i to baš u izdanju “Ratkovićevih večeri poezije”.

No, dok ne dođete do prvih primjeraka knjige, njegove ali i stihove brojnih mladih autora čitajte na stranici “Dezintegrisano”.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još