Korona nije uticala na kvalitet kulturne ponude grada

 Korona nije uticala na kvalitet kulturne ponude grada

Foto: PG Biro

Podgorica je epicentar brojnih dešavanja, manifestacija i festivala. Tragom aktuelne pandemije izazvane COVIDOM-19 pitali smo poslenike iz oblasti kulture koliko je i kako pandemija uticala na kvalitet i sadržaj programa.

Za Portal Podgorica, sekretarka za kulturu i sport, Ana Medigović ističe da smo svjedoci da je pandemija korona virusa uslovila brojna otkazivanja programa u oblasti kulture i umjetnosti, dok je u najboljem slučaju adaptirala kulturno-umjetničke forme u skladu sa aktuelnim mjerama.                                                                                                         

„Iako su društvene okolnosti promijenile uslove produkcije, izuzetno sam ponosna što je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada u saradnji sa institucijama kulture uspješno realizovao Podgoričko kulturno ljeto, sa više od 60 programa iz oblasti književnosti, muzike, filma i likovne umjetnosti,“ istakla je sekretarka Medigović za Portal Podgorica.     

Podgorica, kao i ostali evropski gradovi nije izbjegla programsku promjenu u dijelu kulturne ponude,  ali održala je kontinuitet i kvalitet ponude. Profilisanjem određenih manjih umjetničkih formi trudimo se da prezentujemo kako tradicionalne, tako i savremene kulturne prakse.                                                

„Programski koncepti u gradskim institucijama kulture jesu pretrpjeli promjene, ali kolege u institucijama nastavile su savjesno i odgovorno planiraju i realizuju aktivnosti, u skladu sa mjerama. Manje produkcijske muzičke forme, individualna vođenja i posjete izložbi, promocija književnih ostvarenja, Sekretarijat  za kulturu i sport će nastaviti da realizuje u okviru  27. izdanja Decembarske umjetničke scene- DEUS-a, koje je planirano za početak decembra,“ istakla je Medigović.

Podacima sekretarke Medigović svjedoče dešavanja u KIC-u „Zeta“ u gradskoj opštini Golubovci.

„U saradnji sa Ministarstvom kulture, u okviru kampanje „Ostani doma“, realizovali smo dio programskih aktivnosti posredstvom lokalnog emitera Radija „Zeta“. Uz našu i podršku Ministarstva kulture, Radio „Zeta“ je pripremio emisije posvećene kulturi i umjetnosti, u formi intervjua sa lokalnim i drugim kulturnim poslenicima, edukativne emisije posvećene zaštiti i očuvanju kulturnog nasljeđa koje baštini lokalna zajednica, radio drame, emisije posvećene djeci i stvaralaštvu djece, a sve u cilju kampanje „Ostani doma“. Uz poštovanje svih mjera NKT-a, u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada, 24 oktobra organizovali smo muzičko poetsko veče, promociju knjige „Ešek i još ponešto“ autora Danila Pajovića“, potvrdila je za portal Podgorica, direktorica KICa Zeta, Evica Maraš.

Maraš je istakla da je u saradnji sa Ministarstvom kulture, u okviru kampanje „Živimo kulturu“, planiraju realizaciju pozorišnog projekta „Mali Tesla/Kako postati  genije“, autora Petra Pejakovića.

„Ovo je djelo o naučniku koji nije značajan samo za Crnu Goru i region, već i za čitav svijet i čiji su život, naučni radovi i dostignuća poseban vid inspiracije i izbor pregršt ideja koje ćemo ovaj projekat pretvoriti u pozorišnu predstavu. Predstava će se raditi u produkciji JU KIC„Zeta“ Golubovci, a premijera će se održati 25. decembra 2020.godine,“ precizirala je Maraš.

Naše sagovornice su saglasne u jednom da je nezahvalno planirati u doba pandemije program kulturne ponude grada za sledeću godinu.

Čitalačka publika uz poštovanje mjera do omiljenih pisaca

Prema riječima pomoćnice direktora JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, Sanje Vojinović, usluge JU Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ se realizuju uz poštovanje propisanih mjera od strane NKT-a.

„Mogu da koriste sve usluge Biblioteke, pozajmica i vraćanje literature, zatim korišćenje računara i interneta, korišćenje čitaonice, kao i međubibliotečku pozajmicu,“ istakla je Vojinović za Portal Podgorica.

Za razliku od uzimanja i vraćanje knjiga, segment programa promocija knjiga i književnih večeri se realizuje uz praćenje epidemiološke situacije.

„U dijelu koji se odnosi na promocije, predstavljanje knjiga i autora, tokom Decembarske umjetničke scene, Biblioteka će, zavisno od epidemiološke situacije, realizovati nekoliko promocija,“ kazala je Vojinović.

Iz biblioteke ističu da su u toku su pripreme na izradi Programa i plana rada za narednu godinu.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja