Kanski filmski festival pomjeren do ljeta

 Kanski filmski festival pomjeren do ljeta

Foto: AGENCIJE

Festival je bio otkazan u prošloj godini, dok su suparnički evropski festiovali u Berlinu i Veneciji održani uz stroge restrikcije, prenosi Dnevni avaz.

Kanski festival najveći u svijetu, mogao bi biti pomjeren do ljeta s uobičajenog datuma u maju zbog krize s Covidom, saopšili su organizatori u srijedu. Festival planiran da se održi od 11. do 22. maja, „sigurno će biti održan u 2021.“, izjavila je glasnogovornica za AFP, ali bi mogao biti pomjeren do vremena između kraja juna i kraja jula. 

Festival je bio otkazan u prošloj godini, dok su suparnički evropski festivali u Berlinu i Veneciji održani uz stroge restrikcije. Organizatorima je potrebno još izvjesno vrijeme da „procijene situaciju na početku godine“ prije nego što donesu odluku, kazala je glasnogovornica, piše Dnevni avaz. 

Berlinski filmski festival, koji obično počinje u februaru, saopšio je prošlog mjeseca da će održati ovogodišnje izdanje u dvije faze, u online ponudi za industrijske profesionalce u martu i kroz javno dešavanje u junu.U 2019., godini je kanska slavna Zlatna palma dodijeljena južnokorejskom filmu „Parazit“ Bong Joon-hoa, koji je takođe prvi u historiji dobio nagradu za najbolji film od Holivudske filmske akademije iako je snimljen van engleskog govornog područja. 

Kanski festival privuče do 45.000 ljudi sa zvaničnim akreditacijama svake godine, od kojih su 4.500 namijenjene za novinare.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja