Izložba u OŠ Božidar Vuković Podgoričanin

 Izložba u OŠ Božidar Vuković Podgoričanin

otvorena izlozba u skoli stalna postavka

Izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo – Božidar Vuković Podgoričanin“, organizuju Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica – Sekretarijat za kulturu i sport poklanjaju Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin“.

Izložba posvećena vojvodi i štamparu BOŽIDARU VUKOVIĆU POGORIČANINU predstavlja nastavak saradnje Matice crnogorske i Glavnog grada Podgorica, kada smo prošle godine, uz podršku Ministarstva kulture, realizovali izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo. Povod za organizovanje izložbe bili su jubileji: 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika – prve knjige iz Crnojevića štamparije i 500 godina od štampanja Psaltira  i Služabnika – prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina.

Izložbu čini 12 bogato ilustrovanih panoa sa pratećim tekstom. Pored prikaza reprezentativnih stranica knjiga i ilustracija, izložba donosi i biografske detalje o Božidaru i Vićencu Vikoviću, opisuje knjige koje su štampali, govori o njihovom uticaju i ugledu koji su stekli.

U programu učestvuju Ana Medigović, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, Ljubinka Nedić, direktorica OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ i Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske.

Program će biti održan u OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ u Podgorici, u četvrtak 22. oktobra s početkom u 10 časova, ističu iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavno grada.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još