Inkluzivni filmski kamp “Uhvati film 2020” od 8. do 13. decembra

 Inkluzivni filmski kamp “Uhvati film 2020” od 8. do 13. decembra

Foto: NVU ART 365

Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2020 “ održaće se online od 8-13.decembra 2020.godine.

Počeće uvodnim panelom na na temu “Invaliditet na filmu” na kome će učestvovati Marina Vujačić, direktorica UMHCG, Milesa Milinković, direktorica filmskog festivala Uhvati film Novi Sad, Gojko Berkuljan, reditelj, Sara Stijović, rediteljka i Teodora Kipa dramaturškinja.

Kroz segment “Friends film experience” polaznicima će svoja iskustva iz svijeta filma približiti Ieva Ubele, producentkinja iz Letonije, Kiril Karakash, reditelj i producent iz Sjeverne Makedonije i Sead Šabotić, reditelj iz Crne Gore, saopšteno je iz NVU ART 365.

„Narednih dana uslijediće filmske radionice na kojima će polaznici/e učiti o scenariju, snimanju, produkciji, režiji, montaži i postoprodukciji kratkih filmova, a  kao finalni proizvod imaće svoj kratki igrani ili dokumentarni film. Filmovi u kampu će se realizovati pametnim telefonima i za temu će imati invaliditet. Radionice će voditi Sara Stijović i Teodora Kipa“, navode u saopštenju ove NVO i dodaju:

„Filmski kamp je je profesionalni program koji pomaže osobama sa invaliditetom učenju filmske produkcije, razvoju filmskog projekta i ovladavanju vještina za pozicije koje im mogu pomoći pri zapošljavanju u filmskoj i medijskoj industriji.“

S druge strane, to je program koji učenicama i učenicima srednjoškolske dobi pomaže da razumiju invalidititet i predstavljanje lica sa invaliditetom na filmu i u medijima.

Program podstiče komunikaciju, samopouzdanje i saradnju kroz digitalno filmsko stvaranje i umrežavanje sa profesionalcima iz svijeta kinematografije.

Inkluzivni filmski kamp „Uhvati film 2020 “ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na Konkursu za sufinansiranje projekata komplementarnih djelatnosti.

Live production doo projekat realizuje u saradnji sa NVU Art 365 uz podršku Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), KIC-a “Budo Tomović”, kompanija Mtel i Venkon Technix.

Projekat je dio regionalne mreže „Filmski festival “Uhvati film” koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još