Filmovi o djeci koje odrasli treba da pogledaju (VIDEO)

 Filmovi o djeci koje odrasli treba da pogledaju (VIDEO)

Foto: You Tube – Printscreen

Filmovi o djeci nisu uvijek za djecu, naprotiv – nekada su predviđeni za odrasle. Teme kao što su siromaštvo, napuštenost, razvod, nerazumijevanje i rat, provlače se kroz ovih 13 ostvarenja. Ipak, prijateljstvo, prihvatanje i ljubav uvijek će naći svoj put bez obzira na sve nedaće, piše City Magazine.

The Kid

Iako je Čarli Čaplin kreator i protagonista ovog crno-bijelog nijemog filma, napušteni dječak kojeg on usvaja zapravo je centralna sentimentalna figura. Gdje ima humora, tu ima i tragedije, a Čaplin je to vrlo dobro znao.

Oliver Twist

Nema greške kada reditelj kao što je Polanski odluči da snimi film po Dikensovom romanu. Siromaštvo, nemaština, korupcija, pravda i nepravda, prepliću se u nadi da će Oliver pronaći svoje mjesto u svijetu.

Annie

Postoji nekoliko verzija filma, ali ne smijete zaobići onu Džona Hjustona. Radnja prati, u svim njenim nedaćama, djevojčicu koja je siroče. Pošto je u pitanju mjuzikl, pjesme su tu da dodatno podcrtaju teško djetinjstvo.

Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events

Kada dvije sestre i brat izgube oba roditelja pod misterioznim okolnostima, njihov život se drastično mijenja, i neobične avanture počinju. Prikazan kroz prizmu steam punk estetike, film je zapažen i zbog učešća poznatih glumaca.

Little Miss Sunshine

Film je svrstan u kategoriju road trip žanra, a priča prati djevojčicu koja ide na takmičenje ljepote. Na tom putu je prati porodica, koja će vremenom saznati dosta toga jedni o drugima, i pronaći način da se ponovo zbliži.

Stand by me

Kada četvorica drugara pronađu beživotno tijelo nestalog dječaka, njihovi životi se iz korijena mijenjaju. Knjigu na kojoj je film baziran napisao je Stiven King, a glavna tema ove priče svakako je prijateljstvo.

Eighth Grade

Da uopšte nije lako biti tinejdžerka, pokazaće ovaj simpatični film. Način na koji glavna junakinja vidi sebe, svoj izgled, vršnjake, i društvene mreže, dosta govori o svijetu u kome danas živimo.

What Maisie Knew

Razvod je težak za roditelje, ali najviše za djecu. To se jasno vidi kroz ovo filmsko ostvarenje, u kom temu rastanka gledamo iz ugla jedne djevojčice. Ona će svojim reakcijama pomoći da se stvari sagledaju iz druge perspektive.

The Florida Project

Šta znači srećno djetinjstvo, najbolje je pitati djecu. Tako, dok pratimo priče jedne djevojčice, njene mlade majke, domara hotela u kom žive, i druge djece, shvatićemo da je odrastanje kompleksna tema.

Empire of the Sun

U pitanju je dobrim dijelom istinita priča koju je režirao Stiven Spilberg, a u kojoj briljira tada mladi Kristijan Bejl. On je dječak koji se nalazi u užasu rata, i preživljava zahvaljujući svojoj snalažljivosti.

The Lovely Bones

Tešku priču gledamo iz perspektive preminule mlade djevojke koja je surovo ubijena. Piter Džekson potpisuje se kao reditelj, a film govori o tragediji, stradanju, gubitku, opraštanju, i prihvatanju.

Pan’s Labyrinth

Reditelj Giljermo del Toro napravio je nevjerovatnu horor bajku. U periodu poslije Španskog građanskog rata djevojčica nailazi na paralelni svijet pun mitskih bića. Njen život neće biti jednostavan, kao ni sam kraj filma.

The Boy in the Striped Pajamas

Neočekivano prijateljstvo dvojice dječaka govori o besmislu Drugog svjetskog rata. Jedan dječak je sin nacističkog komandanta, dok se drugi nalazi u koncentracionom logoru. Film se završava tragično, ali i poučno.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja