Dvije nagrade za „Dugu“ na festivalu u Indiji

 Dvije nagrade za „Dugu“ na festivalu u Indiji

Foto: Printscreen

Film Duga (Rainbow) crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, nagrađen je u dvije kategorije na međunarodnom filmskom festivalu „Sprouting Seed International Short Film Festival“ u Indiji.

Kako ističe autor, film je dobio drugu nagradu za najbolji film i treću nagradu za najbolju fotografiju koju potpisuje Vladimir Vučinić.

Nakon svjetske premijere Vujovićevog filma, krajem oktobra mjeseca i nagrade za najbolji film na Balkan Panorama Film Festivalu u Izmiru u Turskoj, u pitanju su još dva priznanja, koja ovog puta dolaze sa međunarodnog festivala iz Indije.

„Za dva mjeseca od kako je film izašao, selektovan je na 11 međunarodnih festivala, tri u Italiji, dva u Španiji, dva u Turskoj, u Češkoj, Kini, Indiji, Sloveniji. Film je nedavno imao špansku premijeru na 32. izdanju prestižnog Aguilar Film Festivala, jednom od najkvalitetnijih nacionalnih festivala sa GOYA licencom (GOYA® qualifying festival), gdje je od prijavljenih preko 2000 filmova, Duga uvrštena u selekciju od 14 međunarodnih filmova koji su se takmičili u kategoriji De Campo za nagradu Águila de Oro for Best De Campo Short Film. U decembru mjesecu film je dobio nominaciju i bio finalista na 6. Mercy to Universe International Short Film and Screenplay Competition u Istambulu. Takođe, u toku decembra film je dobio nominaciju i bio finalista na 11. China International New Media Short Film Festival-u u Kini gdje je prikazan u kategoriji KingBonn Awards Selection“, ističe Vujović.

Aleksandar Vujović je docent na Fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica, a film „Duga“ realizovan je u okviru međunarodnog projekta „CIRCE“, finansiran iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

„Film je nastao po motivima istinite priče iz knjige ‘Dipingo dunque esisto!’ prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je po ideji i sinopsisu Aleksandra Vujovića napisala Jelena Lela Milošević, direktor forografije je Vladimir Vučinić, izvršni producenti su Anja Sekulić i Aleksandar Vujović, scenograf Stanislav Nikičević, originalna muzička kompozicija Slobodanka Bobana Dabović Đurić, dizajn zvuka, snimanje, obrada i mix Aleksandar Brajovć, music editor Mihailo Miha Radonjić, color grading i mastering Living Pictures – Beograd, kolorista Filip Orlandić, specijalni efekti – 2D animacije Andrea Carpentieri, supervizor postprodukcije Stefan Orlandić, šminka i frizura Milka Stojanović, a kostimografkinja je Jelena Roganović Đurić. Uloge tumače Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić“, navodi se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja