Direktor Muzeja i galerije Podgorice za portal Podgorica: Radimo na unapređenju infrastrukture u cilju bolje kulturne ponude grada

 Direktor Muzeja i galerije Podgorice za portal Podgorica: Radimo na unapređenju infrastrukture u cilju bolje kulturne ponude grada

foto pg muzeji.me

Uticaj pandemije evidentan je u svim segmentima društva, naglobalnom nivou. U kulturi se odražava na rad cjelokupnog sektora, od muzejske djelatnosti do muzike i pozorišta. Nakon perioda u martu i aprilu, kada su sve institucije kulture bile zatvorene za posjete, uslijedio je period realizacije kulturnih i umjetničkih programa, ali uz brojna organičenja u odnosu na epidemiološku situaciju.

Foto Pg muzeji (Moderna galerija)

„Tako je i dio programa gradskog Muzeja koji je bio planiran u ovoj godini, morao biti otkazan. To se odnosi prije svega na međunarodne projekte i gostovanja internacionalnih umjetnika. U datim uslovima nastojimo da programski koncept realizujemo na način primjeren okolnostima, uz određena prilagođavanja i modifikacije, kada je to neophodno. Na taj način trudimo se da zadržimo planiranu programsku dinamiku. Sve aktivnosti koje je moguće realizovati u ovom periodu odvijaju se uz poštovanje važećih mjera, što podrazumijeva upotrebu zaštitne maske, održavanje propisane distance i ograničen broj posjetilaca u muzejskim/galerijskim prostorima. Samim tim su i limitirane posjete,kao i mogućnost realizacije otvaranja izložbi, edukativnih događaja ili promocija, jer su toaktivnosti koje podrazmijevaju veći broj posjetilaca. Poseban izazov u ovim okolnostima predstavlja planiranje i realizacija programameđunarodnog karaktera“, kazao je za Portal Podgorica, direktor Muzeja i galerije, Vučić ćetković.

U namjeri da dio programa i u okolnostima pandemije približe građanima odnosno publici, u prethodnih nekoliko mjeseci, zaposleni u Muzeju su aktivirali i nove modele prezentacije -predstavljanje programa putem društvenih mreža i virtuelnih prezentacija.

„Kada je riječ o umjetničkim izložbama, takav model „online“ prezentacije najčešće prate realizovane postavke u realnom prostoru, odnosno u galeriji. Putem socijalnih mreža i online kanala komunikacije poput Youtube, prenosimo događanja u Muzeju, a ujedno i promovišemo muzejske predmete odnosno zbirke, kao i aktivnosti na planu promocije vizuelnih umjetnosti. Putem društvenih mreža javnost informišemo i o raznim aktuelnostima iz djelatnosti muzeja“, kazao je Ćetković.

Kada je riječ o manifestaciji Podgoričko kulturno ljeto, jedan dio programa koji je bio planiran za realizaciju tokom ljetnjih mjeseci, otkazan je ili pomjeren usljed okolnosti pandemije. Sa takvim poteškoćama u realizaciji programa susrele su se sve institucije kulture, kako kod nas tako i na međunarodnom nivou.

„Iako nije bilo moguće realizovati sve što je bilo planirano, naš je doprinos Podgoričkom kulturnom ljetu bio sardžajan i zapažen kod umjetničke publike. Pored izložbi, u našim prostorima su organizovani i drugi programi, kao što su koncerti, među kojima je posebno bio zapažen koncert Ansambla ARS-INDUSTRIA pod nazivom „Betovenova pisma“ -kao doprinos obilježavanju jubileja 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. Predstavili smo i multimedijalni program ,,Kulturni identitet Podgorice“ koji su priredile mr Vanja Vuković i mr Selma Đečević. Dio projekta bila je i izložba fotografija iz fundusa gradskog Muzeja. Ovi programi realizovani su u autentičnom ambijentu Galerije Risto Stijoviću Staroj Varoši“, istakao je Ćetković.

Procesi digitalizacije dio su međunarodnih standarda u unaprjeđenju muzejske djelatnosti. Od zaštite kulturne baštine do promocije savremenog vizuelnog stvaralaštva, digitalizacija predstavlja ne samo globalni trend, već i jedan od najznačajnijh modela razvoja savremene muzeologije. Kada je u pitanju kreiranje raznovrsnih digitalnih sadržaja,poput virtuelnih prezentacija kojima se promovišu umjetničke izložbe i stalne muzejske postavke, to je metod koji osigurava dostupnost i komunikaciju sa muzejskom publikom.

„U okolnostima pandemije digitalne tehnologije još više dobijaju na značaju. U prethodnom periodu kroz takve digitalne prakse kreirali smo interaktivne prezentacije muzejskih predmeta i druge forme namijenjene kontinuiranom uključivanju muzejske publike u sadržaje i rad Muzeja, što je kod naše publike pobudilo veliko interesovanje“, kazao je za portal Podgroica naš sagovornik.

Renoviranje i rekonstrukcija Muzeja i galerije

Radovi na adaptaciji dijela enterijera zgrade Muzeja u ulici Marka Miljanova, izvode se usljed dotrajalosti i potrebe za sanacijom prostora. Ujedno, cilj je funkcionalnije prilagođavanje prostora namjeni i unaprjeđenje uslova za realizaciju muzeološke djelatnosti.

„Navedeni radovi izvode se u skladu sa budžetskim sredstvima Glavnog grada namjenjenim za ulaganja u kulturu. Ovom fazom adaptacije enterijera Muzeja obuhvaćen je ulazni hol sa dijelom prizemlja objekta, stepenište koje vodi do prvog sprata, kao i jedan dio izložbenog prostora. Pored toga, radovi na adaptaciji izvode se i u depou, u cilju stvaranja optimalnih uslova za čuvanje muzejskih zbirki“, kazao je Ćetković.

U ovoj godini, u skladu sa definisanim prioritetima i izdvojenim sredstvima budžetom Glavnog grada,izvode se radovi na adaptaciji Kuslevove kuće, zatim, kompletna rekonstrukcija objekta Galerije Art, i adaptacija dijela enterijera zgrade Muzejau ulici Marka Miljanova.

„Objekti pod ingerencijom gradskog Muzeja zahtijevaju konstantno održavanje, kao i povremene radove na sanaciji i djelimične adaptacije, u skladu sa uslovima i standardima muzeološke i galerijske djelatnosti. Nakon kreiranja plana za narednu godinu, moći ćemo preciznije da definišemo neophodne radove na sanaciji objekata, kao i druge intervencije,kojeće se izvoditi u narednom periodu“, precizirao je Ćetković.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja