28 DEUS virtuelno putem Youtube

 28 DEUS virtuelno putem Youtube

Foto sekretarijat za kulturu i sport

Uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, i ove godine organizuje 28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS. Slijedeći  koncepcijsku strategiju manifestacije, u okviru ovogodišnjeg izdanja DEUS-a prezentovaće podgoričkoj ali i široj publicilikovni, književni ,muzički i pozorišni program.

„Svi programi prenosiće se putem youtube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere.

Otvaranje DEUS-a obilježavamo izložbom političkih plakata Pro et contra slovenačke skupine Novi Kolektivizam koji su nastali početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preko ratnog plakata devedesetih i plakata nastalih prethodne dvije decenije kao kritike neolibiralnog kapitalizma. Virtuelno vođenje zakazano je za 02.decembar u 19 časova , a iste večeri u 19.30  vodićemo razgovor sa Miranom Moharom, aktivnim članom Novog Kolektivizma, Irwin-a i NSK-a.Pored izložbe Novog Kolektivizma, u Muzejima i galerijama Podgorice biće otvorena 15.decembra izložba Nenada Šoškića Transformacije.

Muzički segment DEUS-a je urbane profilacije pa ćemo tokom mjeseca decembra prenositi  četiri koncerta snimana na različitim lokacijama Podgorice, a uživo prenosena na kanalima Sekretarijata. Obećavamo fuziju  funk-a, jazz-a  i eksperimenta. Publici će se predstaviti sastavi Beatz n Rhymes(03.decembra u 20h), Kuhinjazz add 2(12. decembar u 12h), The Gents( 21.decembar u 20h) i premijera Trio Moa Faro(Dušanka Belada,Andrijana Ramović i Marija Mitrović, 24.decembra u 20h)

Imamo čast da najavimo i premijeru predstaveTri praseta Stevana Koprivice u režiji Aleksandra Jovanovića u srijedu, 9. decembar u 12h, Velika sala KIC-a „Budo Tomović“.Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedmadesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača , Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina. Ovaj komad, namijenski pisan za Gradsko pozorište u koronarnim uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave priostekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima.

27.decembra u 20 časova  Gradsko pozorište Podgorica obilježiće Dan pozorišta izvođenjem predstave Pukovnik ptica po tekstu Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića.

U okviru književnog segmenta,  07. decembra u 20h na kanalima Sekretarijata moći ćete da pratite promociju Crna Gora u Prvom svjetskom ratu (1914-1916) – Zbornik dokumenata, koju je priredio Milan Šćekić, a izdavač je Biblioteka „Radosav  Ljumović“.  Zakazane su i dvije promocije Fokalizatora: 10. decembra u 20h Zoran Koprivica Vrteška laži i 22. decembra  20hSabrane pripovijetke Milovana Đilasa II dio

Promocija knjige Pisci ne padaju s nebazbornika radova Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović” održaće se u petak, 11. decembra.U šesti zbornik Foruma uvrštene su pjesme i priče koje su nastajale pretežno tokom 2020. godine obilježene epidemijom i karantinom. U okviru Foruma mladih pisaca predstavićemo poeziju  Barbara Delać( 14.decembar), knjigu pjesama Nikole Ćorac( 17.decembar) i prvu samostalnu knjigu poezije Luke Boljevića( 23.decembar).

Sve promocije prenosiće se na youtube kanalu i društvenim mrežama Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica“, navodi se u saopštenju iz Sekretarijata za kulturu i sport.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još