Jednodozna vakcina kompanije Džonson i Džonson odobrena u SAD

 Jednodozna vakcina kompanije Džonson i Džonson odobrena u SAD

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Džonson i Džonson vakcina protiv Covida-19 dobila je zvanično odobrenje američkih regulatora, što je čini trećom vrstom vakcine dostupnom u toj zemlji, prenosi N1.

Odobrenje je dato dan nakon što je odbor nezavisnih stručnjaka dostavio odobrenje vakcine Upravi za hranu i lijekove (FDA).

To odobrenje je dodatni podsticaj američkim naporima pri vakcinaciji koja se ubrzava nakon sporog uvođenja. Oko 47,2 milona ljudi primilo je barem jednu dozu vakcine protiv Covida-19, izvestio je u petak Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Džonson i Džonson je saopštio da će 20 miliona doza biti isporučeno SAD-u do kraja marta. Kompanija planira da isporuči 100 miliona doza tokom prve polovine 2021.

Doze se mogu čuvati u standardnom zamrzivaču, za razliku od izuzetno hladnih uslova u kojima moraju biti druga dva cjepiva, ono Moderne i Pfizera/BioNTecha.

Globalno kliničko ispitivanje pokazalo je da je vakcina Džonson i Džonson efikasna 66 posto u prevenciji različitih sojeva koronavirusa. Imalo je 85-postotnu efikasnost u zaštiti od teških slučajeva.

Farmaceutska kompanija je sredinom februara predala zahtjev za odobrenje svoje vakcine protiv covida-19 u Evropskoj uniji, a odluka se očekuje u martu. Ta jednodozna vakcina biće četvrta odobrena u EU-u ako dobije zeleno svetlo agencije sa sedištem u Amsterdamu.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja