Islamskoj zajednici 70 hiljada EUR

 Islamskoj zajednici 70 hiljada EUR

foto photo montenegro

Vlada je, na predlog Ministarstva za ljudska i manjinska prava, izdvojila 70 hiljada EUR za potrebe Islamske zajednice.

U saopštenju o odlukama donijetim 12. novembra bez održavanja sjednica, navodi se da će novac biti opredijeljen za nabavku neophodnih dezinfekcionih sredstava i opreme za ukop preminulih od COVID-a, u skladu sa islamskom tradicijom.

„Za obnovu radio opreme i osposobljavanja tehničke infrastrukture neophodne za uspostavljanje i održavanje radio frekfencije Radija Fatih – radija Islamske zajednice, finaliziranja infrastrukturalnih radova i opremanja enterijera objekta „Omladinski centar“ u Staroj Varoši“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da će novac biti opredijeljen za opremanje kancelarijskog dijela objekta u kojem će biti smješten kabinet Reisa Islamske zajednice i administracije Mešihata, kao i za završavanje građevinskih radova i opremanje objekta u kompleksu Srednje škole – Medresa „Mehmed Fatih“.

Vlada je, kako se navodi, usvojila Informaciju o zaključivanju Protokola između Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Centra za integritet u sektoru odbrane Norveške o saradnji u oblasti izgradnje integriteta u sektoru bezbjednosti i odbrane.

„I prihvatila Protokol kojim su definisani predmet, ciljevi, način pružanja podrške, nadležnosti i odgovornosti strana, kao i praćenje realizacije Projekta“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je osnovni cilj projekta pružanje podrške MUP-u u izgradnji kapaciteta i jačanju integriteta u sektoru bezbjednosti.

„Od početka implementacije, fokus projekta je bio na pružanju doprinosa za stvaranje boljeg okvira integriteta kroz smanjenje rizika od korupcije u organima državne uprave nadležnim za poslove bezbjednosti i odbrane“, kazali su iz Vlade.

Vlada je, kako se navodi, usvojila Informaciju o Finansijskom sporazumu između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore za prošlu godinu, u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora 2014-2020.

„I Informaciju o Finansijskom sporazumu između Evropske komisije, Srbije i Crne Gore za prošlu godinu, u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014- 2020“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da programi prekogranične saradnje sa BiH obuhvataju 14 opština u Crnoj Gori, deset u Srbiji i 56 u BiH.

„I odnose se na podsticanje zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije, zaštitu životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog ublažavanja, prevenciju i upravljanje rizicima i promociju turizma i kulturne i prirodne baštine“, kazali su iz Vlade.

Navodi se da su ukupni procijenjeni troškovi programa 1.411.764 EUR, a maksimalni doprinos EU je određen na 1,2 miliona EUR.

Vlada je usvojila Informaciju o implementaciji Projekta „Izgradnja Zatvora za sjevernu regiju Crne Gore u Mojkovcu“.

„U Informaciji je navedeno da je ukupna aproksimativna vrijednost projekta 16,2 miliona EUR i da će se projekat finansirati sredstvima kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u iznosu od 15 miliona EUR i grant sredstvima Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) u iznosu 1,2 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Vlada je razmotrila Predlog za davanje saglasnosti za sufinansiranje sportskih klubova iz prve kategorije sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara koji je dostavilo Ministarstvo sporta i mladih.

Navodi se da je Vlada dala saglasnost za sufinansiranje fudbalskih klubova „Sutjeska-Nikšić” iz Nikšića, „Breznice“ iz Pljevalja, „Mornara“ iz Bara, ženskog košarkaškog kluba „Budućnost – Podgorica“ iz Podgorice, vaterpolo plivačkog kluba „Primorac“ iz Kotora, plivačkog vaterpolo kluba „Jadran“ iz Herceg Novog.

„Kao i rukometnog kluba „Lovćen“ sa Cetinja, ženskog rukometnog kluba „Budućnost“ iz Podgorice, odbojkaškog kluba „Jedinstvo Franca“ iz Bijelog Polja, ženskog odbojkaškog kluba „Luka Bar“ iz Bara, džudo kluba (DžK) „Akademik“ iz Nikšić i DžK „Ibar“ iz Rožaja“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je razmotrila Predlog za preusmjerenje sredstava s potrošačke jedinice Tekuća budžetska rezerva na potrošačku jedinicu Uprava za imovinu.

„U cilju izmirenja preuzetih obaveza po osnovu troškova zakupa objekata za potrebe smještaja državnih organa, izdataka po osnovu angažovanja lica po osnovu ugovora o djelu, izdataka za opremu i izdataka za investiciono održavanje objekata u državnom vlasništvu a za potrebe državnih organa preusmjereno je Upravi za imovinu 1,1 milion EUR iz Tekuće budžetske rezerve“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je, u okviru kadrovskih pitanja, data saglasnost da se za glavnog inspektora za željeznički saobraćaj u Direktoratu za željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, postavi Veselin Mandić.

„Za generalnog direktora Direktorata za međunarodnu saradnju u Ministarstvu pravde, postavljen je Ognjen Mitrović, dosadašnji vršilac dužnosti generalnog direktora ovog direktorata“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na dužnost generalnog direktora Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, postavljen dosadašnji generalni direktor tog direktorata Marash Dukaj.

Iz Vlade su kazali da su donijeta rješenja kojima su na lični zahtjev prestali mandati sekretarâ Ministarstva prosvjete Omera Mehmedovića i Ministarstva saobraćaja i pomorstva Adisa Pepića.

Prema njihovim riječima, na lični zahtjev prestali su mandati generalnog direktora Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ešefa Husića, generalne direktorice Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete Arijane Nikolić Vučinić.

„I generalnog direktora Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljka Tomića“, dodaje se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još