Život LGBT osoba tokom pandemije: U krizi najpogođenije marginalizovane grupe, solidarnost zajednice ključna (VIDEO)

 Život LGBT osoba tokom pandemije: U krizi najpogođenije marginalizovane grupe, solidarnost zajednice ključna (VIDEO)

Foto: FOS Media

Pandemija virusa korona donijela je brojne nevolje širom svijeta, a najviše je uticala na marginalizovane zajednice koje su se pored svakodnevnih poteškoća našle u dodatno nezavidnoj situaciji. Nedostatak posla, terapije ali i problemi sa mentalnim zdravljem samo su neki sa kojima su se, prema riječima Jovana Ulićevića – izvršnog direktora Asocijacije Spektra, suočavali članovi LGBT populacije u Crnoj Gori. O životu tokom pandemije virusa korona pogledajte u sljedećem videu:

Sagovornik FOS-a Teodor Stojanović jedan je od mnogih kojima je 2020. donijela dodatne probleme.

„Ostao sam bez posla tokom pandemije i to je veoma uticalo na moju finansijsku situaciju. Tu sam naravno imao podršku od NVO sektora, konkretno Juventasa i Spektre. Pomagali su mi da platim stanarinu ali i sa paketima hrane koja mi je bila vrlo potrebna u tom momentu.“

Pored ekonomskih izazova, naročito mu je teško pao period izolacije tokom prvog talasa korone virusa.

„Nisam imao kontakta ni sa kim. To je uticalo na moje mentalno zdravlje jer sam konstantno imao neke teške misli i nisam znao kako da se izborim sa svim tim…“, priča nam Teodor.

Sa druge strane Marija Jovanović kaže za FOS da nije navikla na ograničene kontakte sa ljudima koje nam je, nažalost, aktuelna situacija nametnula.

„Od samog početka mi je bilo vrlo stresno jer sam osjećala nekako da će veliki broj ljudi da propati zbog svega što se dešava. Nekako mi je ta činjenica teško pala. Potom i ona izolacija koju smo svi morali da prođemo na početku godine… Za mene koja sam prilično socijalna, dosta izlazim i često se gledam sa ljudima, teško mi je i to palo.“

Marginalizovane zajednice tokom pandemije virusa korona su najpogođenije, a u ovoj situaciji najveće breme je upravo iznio NVO sektor.

„Mislim da će biti potrebno jako puno konkretnih koraka da se ublaže efekti ove krize a kamoli da se anuliraju. Važno je konstantno pozivati na solidarnost među građanima a isto tako konstantno pozivati na odgovornost onih koji donose odluke, koji imaju moć da utiču na naše živote, koji odlučuju na koji način će se sistemski servisi i usluge prilagoditi onima koji su najugroženiji“, kazao je Ulićević za FOS.

Opširnije pogledajte u VIDEU.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još