Ženska politička mreža: Propisati obavezu da najmanje jedna žena mora biti potpredsjednik Skupštine

 Ženska politička mreža: Propisati obavezu da najmanje jedna žena mora biti potpredsjednik Skupštine

Foto: FOS Media

Ženska politička mreža Crne Gore uputila je danas Radnoj grupi za izradu Predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore inicijativu da se izmjenama Poslovnika propiše obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena.

ŽPM je, u svom obraćanju članovima i članicama Radne grupe, ukazala da je od uvođenja višestranačja, samo jedna žena bila na čelu Skupštine Crne Gore – Vesna Perović, te da je prije par dana, preciznije 17. decembra 2020. godine, po prvi put izabrana žena na mjesto potpredsjednice Skupštine Crne Gore – Branka Bošnjak.

“Izbor gospođe Branke Bošnjak za potpredsjednicu Skupštine Crne Gore smatramo značajnim iskorakom u osnaživanju položaja žena na mjestima odlučivanja, a naročito na rukovodećim pozicijama u Skupštini Crne Gor”, navodi ŽPM.

Ženska politička mreža je osvrćući se na raspravu o izboru gospođe Bošnjak naglasila da način argumentacija koja je korišćena ovim povodom na plenumu dodatno ohrabruje i stvara uvjerenje da je i kod nas konačno podignuta svijest o neophodnosti pozicioniranja žena na mjestima rukovođenja u Skupštini Crne Gore.

“Posebno ukazujemo na činjenicu da  su predstavnici gotovo svih klubova i vlasti i opozicije, bez obzira na njihov način glasanja, u svojim diskusijama jasno naglašavali važnost izbora žene na mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore”, navode u ŽPM.

Zahtjev Ženske političke mreže da se propiše kao obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena, proizilazi iz činjenice da dosadašnja praksa u Crnoj Gori govori da se značajni iskoraci u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja kod nas, nažalost, ostvaruju samo kada je to propisano kao imperativna zakonska obaveza.

“Istovremeno, u zemljama okruženja više puta je na čelu parlamenta bila žena. Imamo iskustvo da je u nekim zemljama u par mandata na čelu parlamenta bila žena. U gotovo svim zemljama okruženja, ne samo u ovom trenutku nego i tokom posljednjih desetak godina, na mjestu potpredsjednika je najmanje jedna žena i to je potpuno uobičajena praksa do mjere da nikad nije ni postojala potreba da se to i konkretno propiše. Kako bi se otklonio rizik da napredak ostvaren izborom Bošnjak, ne bude samo privremen, te obezbjedio kontinuitet u pozicioniranju žena u rukovodstvu Skupštine Crne Gore, smatramo neophodnim da se obavezujućom normom u Poslovniku obezbjedi da i u budućem periodu zadržimo dostignuti napredak”, saopštili su iz ŽPM.

Vjerujuda će se naglašena rodna osviješćenost koju su pokazali predstavnici partija u diskusijama povodom izbora gospođe Bošnjak potvrditi i kroz srazmjeran nivo spremnosti da podrže ovu inicijativu i usvajanjem ove imperativne norme obezbjede očuvanje dostignutog napretka.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja