Žene u Vladi: Ne želimo da ćutimo na napade

 Žene u Vladi: Ne želimo da ćutimo na napade

Foto: Vlada Crne Gore

Žene u Vladi Crne Gore osudile su danas napade na ministarke Vesnu Bratić i Jelenu Borovinić Bojović i pozvale nadležne da situaciju shvate ozbiljno, jer je, kako smatraju, sve odavno prešlo granice zakonski prihvatljivog ponašanja.

U saopštenju žena u Vladi Crne Gore, navodi se da su ministarke Vesna Bratić i Jelena Borovinić Bojović, kao i druge žene u Vladi, u poslednje vrijeme izložene čestim napadima.

Ističe se da je Bratić najčešća meta raznih napada, a da od kad je stupila na javnu funkciju neprekidno trpi teret neprihvatljivih i sramnih objava na društvenim mrežama.

Žene iz Vlade poručile su da ne žele i ne smiju da ćutimo na ovakve sramne događaje.

One su kazale da se kao žene, saosjećaju sa ministarkama i svim napadnutim ženama i da imaju potrebu da ih podrže.

„Svaki napad na ministarke ili bilo koju ženu u Vladi ili pak državi, napad je na svaku od nas“, poručile su žene iz crnogorske Vlade.

Navode da su kao građanke Crne Gore tužne što javna sfera poznaje ovakve oblike ponašanja, a da kao pripadnice javne administracije osjećaju dužnost i obavezu da se protiv njih bore i da im stanu na kraj.

„Ovim putem posebno skrećemo pažnju nadležnim organima da situaciju shvate krajnje ozbiljno, jer je sve odavno prešlo granice zakonski prihvatljivog ponašanja“, kaže se u saopštenju.

Ističe se da žene u Vladi vjeruju da dosadašnji napadi stoje u uzročno-posledičnoj vezi sa moralnim urušavanjem društva u cjelini u kojem žene nijesu ravnopravne i poštovane, a napadi na njih postaju svakodnevni.

„Ni najmanje ne sumnjamo da svaka od naših ministarki, žena u Vladi i svaka građanka Crne Gore, može da izdrži ovakve napade, ali naše zatvaranje očiju pred nedjelima bilo bi nedopustivo, te naša reakcija ne smije izostati“, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da se samo solidarnošću i istrajnošću možemo izboriti za zdravo društvo u kom je žena uvažena, poštovana i ravnopravna.

„Štiteći jedna drugu, štitimo i ugled Vlade, ali i pravo i slobodu svake djevojčice, djevojke i žene, da javni prostor prepozna kao svoj i u njemu nesmetano djeluje, bez bojazni da će biti žrtva agresije bilo koje vrste“, kazale se žene iz Vlade.

Kako su kazale, očekuju procesuiranje osoba odgovornih za sve minule napade.

„Jer ako ovakvi postupci ne budu adekvatno sankcionisani, već sjutra slične neprijatnosti mogu se dogoditi bilo kojoj ženi na javnoj funkciji, ali i bilo kojoj ženi u našem društvu“, smatraju žene u Vladi.

One su poručile da hrabro, ženski i ljudski stoje jedna uz drugu i zahtjijevaju od javnosti nedvosmislenu osudu ovakvih napada i bavljenje ovom temom, ne samo na dan kada se neki napad desi, već sve dok oni ne postanu dio prošlosti.

Zajedničko saopštenje potpisale su žene koje su dio kabineta predsjednika Vlade, državne sekretarke i sekretarke u ministarstvima.

„Vjerujemo da je spisak naših koleginica iz javne administracije koje podržavaju ovdje iznijet stav značajno duži“, navodi se u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja