Za vjerske praznike može se vani, služiće se i obredi

 Za vjerske praznike može se vani, služiće se i obredi

Foto: FOS Media

Ministarstvo zdravlja donijelo je nove mjere u cillju sprečavanja širenja koronavirusa a vjerskim zajednicama naloženo je da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Vjerske obrede uz istovremeno prisustvo vjernika u vjerskom objektu obavljati tako da se obezbijedi najmanje 10m2 prostora po osobi, kazali su iz MZ.

Oni navode da vjerske obrede na otvorenom obavljati tako da se obezbjedi najmanje 4m2 uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske i održavanje distance od 2m uz zadržavanje ne duže od 30 minuta. 

Vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili vise lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance. Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje 2m.

Zabranjeno je dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe, kazali su iz MZ.

Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez dolaska u vjerske objekte, dodali su oni.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja