Vuković u posjeti azilu za napuštene pse: Odnos prema kućnim ljubimcima je veoma važno pitanje

 Vuković u posjeti azilu za napuštene pse: Odnos prema kućnim ljubimcima je veoma važno pitanje

Foto: PG Biro

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, danas je obišao podgorički azil za pse, vrlo važnu organizacionu cjelinu privrednog društva „Čistoća“ ali i mjesto koje se u Crnoj Gori i šire prepoznaje kao dobar primjer funkcionisanja.

„Mi smo unazad dvije godine realizovali jednu značajnu investiciju cca 220.000 eura i na taj način proširili prostorne kapacitete i osavremenili azil, tako da je on trenutno daleko najmoderniji ne samo u Crnoj Gori, nego i šire.  Ovaj posao zahtijeva kontinuirani angažman ne samo nas u gradskoj upravi,  već  i ljudi iz NVO sektora i šire društvene zajednice“, naglasio je Vuković i zahvalio predstavnicima NVO „Spas“ i „Ruka šapi“ koji su danas takođe prisustvovali obilasku skloništa za napuštene ljubimce. On je dodao da je riječ o entuzijastima i ljudima vrijednim divljenja koji vode brigu o psima i daju svima primjer kako bi taj odnos trebalo da izgleda. 

„Danas smo se dogovorili da ćemo do kraja tekuće godine organizovati radni sastanak na kome ćemo razmotriti modalitete unapređenja rada azila, a načelno smo dogovorili da barem jednom u tri mjeseca organizujemo kampanje udomljavanja pasa što će Glavni grad snažno podržati“, istakao je Vuković  naglašavajući da bi iduća godina trebala da označi početak realizacije dva važna projekta na čijoj pripremi se već radi. 

“Jedan se tiče izgradnje groblja za kućne ljubimce i u tom pravcu smo već uputili inicijativu prema resornom ministarstvu da u plan izmjene DUP-a uvrsti i taj projekat za šta smo pozitivnu reakciju tako da čekamo da se taj proces okonča, a da mi naredne godine već krenemo sa realizacijom tog veoma važnog projekta kako bismo bili u mogućnosti da svoje kućne ljubimce sahranjujemo onako kako treba. Drugi važan projekat tiče se izgradnje barem jednog parka za kućne ljubimce na teritoriji Glavnog grada, a već imamo ideju okvirno gdje bi taj prvi mogao da bude, ali kažem detalje ćemo ostaviti za sastanak koji nam slijedi”, saopštio je gradonačelnik.

Vuković je podsjetio da odnos sugrađana prema kućnim ljubimcima govori o civilizacijskom razvoju jedne društvene zajednice. 

‘’ Želim da pošaljem poruku da je ovo pitanje mnogo važnije od onoga kako se to ljudima čini, odnos prema kućnim ljubimcima umnogome reflektuje stanje društvene zajednice . Neko ko je u stanju da povrijedi kućnog ljubimca ili da ga ostavi na ulici ili psa lutalicu, sasvim sam siguran da bi to bio u stanju da učini i drugom ljudskom biću. To je reper humanosti, odnosno lakmus papir na osnovu čega možemo da cijenimo i stanje duha i nivo civilizacijskog razvoja jedne društvene zajednice, tako da što ovaj azil bude imao manje posla, to ćemo mi imati više razloga da budemo zadovoljni, a uz podršku NVO možemo već naredne godine učiniti krupne korake u tom pravcu“, zaključio je Vuković.

Direktor gradskog preduzeća Čistoća Andrija Čađenović izrazio je zadovoljstvo što je gradonačelnik dr Ivan Vuković sa saradnicima, zajedno sa partnerima iz nevladinog sektora, danas obišao skolište za napuštene kućne ljubimce na Koniku.

„Predstavnike gradske uprave danas smo detaljno upoznali sa funkcionisanjem skolište za napuštene kućne ljubimce, odnosno sa sistemom rada i procedurama koje se sprovode prije samog udomljava pasa“, istakao je Čađenović.

On je saopštio da je tokom ove godine do početka decembra ukupno 344 pasa dovdeno u azil, od čekga je 244 medicinski tretirano, 233 vakcinisano, a 99 udomljeno i dodao da će u narednom periodu zajedno sa predstavnicima nevladinih organizacija raditi na unapređenju sistema rada za napuštene pse.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja