Vujičić među najboljim studentima PG: Voljela bih da znanje i ideje uložim u prosperitet crnogorskog turizma

 Vujičić među najboljim studentima PG: Voljela bih da znanje i ideje uložim u prosperitet crnogorskog turizma

Foto: Privatna arhiva

Činjenice da je turizam dominantna privredna grana u Crnoj Gori i jedna od važnijih na globalnom nivou, uticale su na to da se Savica Vujičić opredijeli za usavršavanje u ovoj oblasti. Sada, nekoliko godina kasnije, na korak je od magistarske teze na Fakultetu za turizam Univerziteta Mediteran ali i jedna od najboljih studentkinja u Podgorici. Sa prosječnom ocjenom 10 zavrijedila je priznanje Glavnog grada koje joj je nedavno, povodom 19. decembra – Dana oslobođenja Podgorice, uručio gradonačelnik Ivan Vuković. U razgovoru za portal Podgorica, Vujičić ne krije da joj je ovo vjetar u leđa i dodatna motivacija za dalje usavršavanje i uspjehe koji će, vjeruje, nastaviti da se nižu.

Foto: Privatna arhiva

„Veliko je zadovoljstvo biti među najboljim studentima Podgorice. Istovremeno, ova nagrada sa sobom nosi određenu dozu odgovornosti za svakog od nas – da u budućem radu opravdamo očekivanja, prvenstveno sopstvena, a zatim i onih ljudi koji su od samog početka vjerovali u nas i pružali nam bezuslovnu podršku. Studentska nagrada Glavnog grada je izuzetno vrijedna motivacija, a sama činjenica da neko cijeni naš uspjeh idealan je pokretač za dalja postignuća“, kaže Vujičić za naš portal.

S obzirom da joj je nagrada dodijeljena na magistarskim studijama, priznanje shvata kao krunu dosadašnjeg truda, ali i svojevrstan podstrek za dalje usavršavanje.

„Zahvalnost dugujem profesorima, koji su nesebično prenosili svoje znanje, Glavnom gradu Podgorici, koji vrednuje uspjeh i posvećenost studenata i naravno roditeljima, bez čije podrške danas ne bih imala priliku da nastavim edukaciju u oblasti koju volim“, kaže sagovornica portala Podgorica ne krijući da je potrebno puno rada, truda i odricanja da bi tokom školovanja imala sve desetke.

„Veliki je izazov održati ovaj prosjek tokom cijelog školovanja. Međutim, kada se uspostavi dobra organizacija i valjano odrede prioriteti, apsolutno je izvodljivo uskladiti svakodnevne obaveze i imati društveno aktivan život. U mom slučaju ‘trpio’ je jedino san, što je posljedica navike da učim noću“, iskrena je.

Foto: Privatna arhiva

No, kada nešto volite onda su sve prepreke premostive. Svjesni ste da je svaki napor ulaganje u sebe i svoju budućnost a ova oblast, kako pojašnjava Savica, izuzetno je dinamična i omogućava širok spektar zanimanja.

„Nastavni plan i program koncipirani su na način koji pospješuje kreativnost i istraživački duh kod studenata, što uz kvalitetno usvojeno znanje stvara kompetitivan kadar spreman da svoje vještine iz ove oblasti implementira na adekvatran način i koji se upravo po tome ističe na tržištu rada. Po završetku studija najviše bih voljela da svoje znanje i ideje uložim u prosperitet crnogorskog turizma, jer bih se na taj način osjećala ispunjeno i kao koristan pojedinac. Takođe, nastava je moja druga ljubav i bilo bi mi drago da se u budućnosti oprobam i u ovom segmentu, takođe u domenu turizma“, pojašnjava za portal Podgorica.

Vođena sopstvenim iskustvom ne krije da je za uspjeh tokom školovanja jako bitno odabrati ono što volite. Zato koristi priliku da poruči svim budućim studentima da osluškuju sebe i prepoznaju sopstvene afinitete.

„Moja preporuka budućim studentima je da prije samog odabira oblasti u kojoj će nastaviti svoje obrazovanje dobro razmisle čime bi u budućnosti voljeli da se bave, jer će upis fakulteta umnogome trasirati njihov put ka budućoj profesiji. Sa druge strane, savjetujem da pažljivo osluškuju potrebe tržišta rada, te da uspostave balans između željenog zanimanja i realnih potreba za istim. Korišćenje savremenih izvora informacija samo je jedna od brojnih privilegija milenijalaca. Stoga, mlađim kolegama preporučujem da konstantno rade na sebi i usavršavaju se kroz brojne treninge, seminare, online obuke – webinare i na taj način ostvare ‘dodatnu vrijednost’ koja izdvaja kvalifikovane pojedince“, cijeni sagovornica portala Podgorica i dodaje:

„Tokom specijalističkih studija, radila sam kao pripravnica, a za vrijeme osnovnih studija trudila sam se da ljetnju turističku sezonu koristim za rad u struci. Takođe, tokom studija sam stažirala i volontirala – koristila svaku priliku da svoje teorijsko znanje primijenim u praksi. Nekada nije najjednostavnije uskladiti sve obaveze, jer to iziskuje prije svega veliku želju i posvećenost, ali mirno more ne može stvoriti dobrog mornara, tako da studentima poručujem da se što više radno angažuju tokom studija – kroz prakse, pa čak i dobrovoljan rad – volontiranja, kako bi testirali i unaprijedili svoja znanja i vještine.“

Foto: Privatna arhiva

No, pored praćenja svjetskih turističkih trendova, iščitavanja naučno-istraživačkih časopisa i generalno literature iz oblasti turizma, a potom i ređanja samo najboljih ocjena na fakultetu, Savica kaže da ima vremena i za sebe, prijatelje i uživanje u svemu onome što voli.

„Raduje me kada imam vremena da ‘napravim predah’ od stručne literature uz neki dobar roman, naročito o razvoju ličnosti, djelo iz oblasti sociologije, psihologije i savremene psihologije. Kako je najbolje uspostaviti balans između psihičke i fizičke aktivnosti, veliku ljubav gajim prema fitnesu i upravo ovaj vid rekreacije pomaže mi da ‘napunim baterije’ za svakodnevne izazove“, priča nam Vujičić.

Kada je riječ o planovima sljedeći korak je odbrana magistarskog rada, nakon čega će odlučiti u kom pravcu će ići dalji tok obrazovanja ali i poslovnog angažmana.

„Bilo bi mi izuzetno drago da svoj radni angažman nastavim u oblasti za koju sam se do sada školovala, a naročito u oblasti praćenja turističkih tokova na nacionalnom i globalnom nivou, i u skladu sa tim, pripremom strateškog nastupa, kreiranja i pozicioniranja turističke ponude Crne Gore na svjetskoj turističkoj sceni. Smatram da bih do sada usvojenim znanjem i vještinama, stečenim kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, mogla najviše doprinijeti ovom segmentu turizma, kao značajnom konstituentu ekonomskog razvoja Crne Gore“, zaključuje Vujičić za kraj razgovora za portal Podgorica.

Avatar

Violeta Rovčanin

Pročitajte još