Vožnja od Bloka 5 do Starog Aerodroma za manje od tri minuta

 Vožnja od Bloka 5 do Starog Aerodroma za manje od tri minuta

Foto: PG biro

Zahvaljujući “zelenom talasu” koji je aktivan na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, pri brzini od oko 40 km/h, vožnja od Bloka 5 do Starog Aerodroma će trajati ispod tri minuta.

Zahvaljujući izgradnji savremene telekomunikacione infrastrukture Komunale usluge su u prethodnom periodu radile na povezivanju svjetlosne signalizacije – semafora na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog sa nadzornim centrom, a za tu svrhu prethodno je nabavljena potrebna oprema u iznosu od 38.689,75 eura.

Na taj način omogućeno je centalizovano upravljanje semaforskim uređajima koje se odvija u realnom vremenu i uključuje osam raskrsnica duž cijelog Bulevara Svetog Petra Cetinjskog.

Na bazi postojećih signalnih planova, puštena je linijska koordinacija rada semaforskih uređaja, pri čemu su oba smjera -smjer iz pravca Bloka 5, odnosno smjer iz pravca Starog aerodroma skoro podjednako tretirani kao prioritetni.

“Sadašnja podešavanja su uspostavljena u komunikaciji sa resornim Sekretarijatom za saobraćaj, te imajući u vidu konfiguraciju raskrsnica, “zeleni talas“ je aktivan u periodu od 6 do 13 časova i to iz pravca Bloka 5 ka Starom Aerodromu, a od 13 do 6 iz pravca Starog Aerodroma ka Bloku 5. U navedenim periodima, radi još efikasnijeg odvijanja saobraćaja, vršiće se izmjena ciklusa trajanja zelenog signala, koje će, zavisno od perioda dana, trajati 74, 90 ili 110 sekundi. Na ovaj način, shodno sprovedenim mjerenjima, pri brzini od oko 40 km/h, vožnja na tretiranoj dionici (Blok 5 – Stari Aerodrom) će trajati ispod 3 minuta, što je značajno kraće nego u ranijem  režimu rada semafora bez upravljanja”, objašnjavaju u PG Birou.

Takođe, naglašavaju, zbog bržeg i bezbjednije odvijanja saobraćaja na glavnoj gradskoj saobraćajnici, doći će i do smanjenja emitovanja štetnih izduvnih gasova iz motornih vozila, što će pozitivno uticati kako na zdravlje ljudi tako i na ekosistem.

Napominju da će se odvijanje saobraćaja na ovoj saobraćajnici pratiti u kontinuitetu, te postoji mogućnost da ukoliko se ukaže potreba, dođe do izmjene navedenih podešavanja, a sve u cilju još efikasnijeg odvijanja saobraćaja, odnosno, prilagođavanja realnim potrebama.

“Komunalne usluge će nastaviti rad na modernizaciji semafora, pa će ubrzo pristupiti zamjeni starih semaforskih stubova, koji su bili oštećeni u saobraćajnim nezgodama ili vremenskim neprilikama, sa novim portalnim ili poluportalnim nosačima savremenijeg dizajna i boljeg kvaliteta koji će biti opremljeni i uređajima za brojanje trajanja signala na semaforima”, navode u PG Birou.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja