Venecijanska komisija još nije dobila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

 Venecijanska komisija još nije dobila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Foto: RSE

Venecijanska komisija još nije dobila predložene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i zbog toga nijesu u poziciji da pruže bilo kakav komentar, saopšteno je Pobjedi iz te institucije.

Vlada je prošle sedmice usvojila izmjene tog akta bez konsultacija sa Venecijanskom komisijom i tada je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić saopštio da nije bilo potrebe za javnom raspravom zbog hitnosti.

U obrazloženju razloga zbog kojih nije bilo javne rasprave, koje je dostavljeno Skupštini, navodi se da javna rasprava nije sprovođena jer „obim izmjena nije takav da se njima narušava osnovni koncept zakona, a postoje vanredne i hitne okolnosti usljed kojih je potrebno izvršiti izmjene i dopune važećeg zakona“.

Upitani da li su dobili izmjene Zakona i da li smatraju da je Vlada trebalo da ih konsultuje, jer su od početka bili uključeni u proces, iz Venecijanske komisije su odgovorili da nijesu dobili zahtjev od Vlade da se izjasne o tom aktu i da zbog toga nijesu u poziciji da daju komentare.

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić smatra da je Venecijanska komisija morala biti konsultovana i prilikom predlaganja tih izmjena i da to nije dobro za evropski put Crne Gore.

Ona je podsjetila i da se Crna Gora od obnove nezavisnosti obraćala za mišljenje Venecijanske komisije za svaki važni akt počev od Ustava 2007. godine.

Prema njenim riječima, učešće Venecijanske komisije u svakoj fazi izrade svakog zakona jedne tranzicione demokratije je jako bitno.

“Imajući u vidu kontinuitet praćenja procesa Venecijanske komisije koja je to radila još od 2015. godine, kada je bio prvi put predložen Nacrt zakona, važno bi bilo da kažemo kako vjerujemo u kapacitet Savjeta Evrope i analize njihovih tijela, pogotovo najstručnijeg – Venecijanske komisije”, kazala je Spajić za Pobjedu.

Navodi se da je Venecijanska komisija sredinom prošle godine ogromnom većinom, uz samo jedan glas protiv – člana iz Srbije – dala „zeleno svjetlo“ da crnogorski parlament usvoji Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja