Veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje oznake Safe Travels

 Veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje oznake Safe Travels

foto fos media

Oznaka Safe travels dodijeljena je za 29 preduzeća, uglavnom hotela, nekoliko turističkih agencija, kao i nacionalnoj avio-kompaniji Montenegro Airlines (MA), dok je u toku procedura za još jedan broj subjekata, saopštili su iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Iz NTO-a su Pobjedi kazali da je veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje te oznake.

Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC), koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja Safe travels.

Riječ je o posebno dizajniranoj oznaci, usljed zdravstvene krize Covid-19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja.

Iz NTO-a su saopštili da je to, u datim okolnostima, vrlo važan korak za dobijanje povjerenja turista i oporavak i održiv razvoj te grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje.

“Ovo je veoma važno da bi se sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje (IJZ) u resoru turizma sproveli, kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili zdravlje svih turista”, kazali su iz NTO.

NTO je nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori, a za korišćenje se mogu prijaviti svi zainteresovani učesnici sektora turizma kao što su hoteli, restorani, avio-kompanije, turoperatori, pružaoci usluga prevoza, aerodromi i drugi, uz obavezan uslov da ispunjavaju i sprovode standarde definisane zdravstvenim protokolima.

“Korišćenje oznake Safe travels je besplatno, a među aktuelnim nosiocima su i mnoge druge evropske zemlje poput Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Islanda, Portugalije, Turske, Ukrajine, kao i pojedine pokrajine Austrije, Rusije, Španije i Velike Britanije, ali i turističke destinacije na američkom, afričkom i azijskom kontinentu”, kazali su predstavnici NTO.

Oni su dodali da u Crnoj Gori postoji veoma veliko interesovanje turističke privrede za korišćenje oznake Safe travels, što je naročito značajno s aspekta podizanja kvaliteta turističkog proizvoda, ali i vidljivosti pojedinačnih subjekata kao korisnika oznake.

“Imajući u vidu aktuelnu zdravstvenu situaciju sa kojom se suočava cijeli svijet, ova oznaka može biti moćan marketinški alat jer je, kako stranoj turističkoj privredi, tako i turistima, više nego ikada, bezbjednost na prvom mjestu, a upravo ova oznaka ukazuje na to da turistički subjekat primjenjuje higijenske i zdravstvene preporuke, mjere i protokole”, objasnili su iz NTO.

Najveće interesovanje pokazali su učesnici turističke privrede iz primorskih opština, Podgorice, Nikšića, Kolašina, Mojkovca i Žabljaka.

“Nadamo se da će broj korisnika rasti iz dana u dan, čime ćemo pokazati da smo odgovorni kao destinacija i da nam je bezbjednost turista, ali i svih građana na prvom mjestu”, naveli su iz NTO-a.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja