Većini Podgoričana dojč i maska ne idu zajedno

 Većini Podgoričana dojč i maska ne idu zajedno

FOTO: FOS Media

Bez obzira na složenu epidemiološku situaciju izgleda da većina Podgoričana i ovih dana u kafanu odlazi bez imalo bojazni od korone.

Mali je broj onih koji u ugostiteljskom objektu nose zaštitnu masku, iako je to propisano mjerama NKT-a. Da se ta mjera najmanje poštuje saglasni su i turistički inspektori i građani.

Turistička inspekcija vrši nadzor poštovanja mjera NKT-a u ugostiteljskim objektima i shodno utvrđenom stanju, preduzima mjere i radnje koje su propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„Obilazimo sve objekte, odnosno ne pravimo selekciju u postupanju i tamo gdje utvrdimo nepravilnost subjekti se sankcionišu u skladu sa zakonskim normama“, kazala je za Pobjedu glavna inspektorka za turizam Svetlana Šljivančanin.

Shodno posljednjoj naredbi NKT-a, ističe ona, građani su u obavezi da nose maske i u ugostiteljskim objektima, osim u trenutku konzumiranja pića i hrane.

– Naši nalazi sa terena pokazuju da se ova mjera najmanje poštuje, kako od građana, tako i od ugostitelja, koji su dužni da opominju goste i uspostave red i organizaciju rada u svojim objektima u skladu sa važećim naredbama – ističe glavna turistička inspektorka.

Ona naglašava da za nedogovorno ponašanje gostiju u ugostiteljskom objektu odgovornost snosi sami gost, ali i vlasnik ugostiteljskog objekta.

– U ovom slučaju, novčana kazna se izriče i gostu u iznosu od 100 eura, kao i vlasniku, u zavisnosti od registracije društva. Ako je registrovan kao pravno lice, novčana kazna je 2.500 eura (pravnom licu – 2.000 i odgovornom licu u pravnom licu 500 eura). Novčana kazna za preduzetnika je 350 eura – navodi Šljivančanin.

Ona je napomenula da se najveći broj nepravilnosti u ugostiteljskim objektima odnosi na nenošenje maske kako gostiju tako i osoblja, te nedržanje obavezne distance od dva metra među gostima. U ugostiteljskom objektu, naglašava Šljivančanin, zabranjeno je organizovanje svadbi, rođendana, žurki, jer je u tim situacijama teško držati distancu među gostima.

U skladu sa mjerama NKT-a za stolom mogu sjedjeti najviše četiri gosta unutar i na terasi ugostiteljskog objekta.

– Fizička distanca među gostima mora biti dva metra i oni su obavezni da nose masku, osim u trenutku ispijanja pića, odnosno konzumiranja hrane. Razmak između stolova je takođe dva metra. Ako se ne može obezbijediti ova distanca, postavljaju se paravani od pleksiglasa ili nekog drugog neporoznog materijala pogodnog za dezinfekciju, visine 170 centimetara. Svim gostima je onemogućena usluga samousluživanja, stajanja i zadržavanja ispred šanka i visećih stolova namijenjenih stajanju – podsjeća glavna inspektorka za turizam.

Foto: PG Biro
Foto: FOS Media

Predsjednik Udruženja ugostitelja Podgorica Momo Sladaković kaže da on i kolege iz tog udruženja uglavnom poštuju sve mjere NKT-a.

– Mi smo kao Udruženje pozvali da oni koji ne poštuju mjere budu sankcionisani u skladu sa zakonom. A nažalost, ima ih koji ne poštuju te mjere… Što se tiče nas iz Udruženja, maksimalno se trudimo da sve propisane mjere budu poštovane. Neki nijesu bili u mogućnosti da postave pleksiglas između stolova, ali su poštovali razmak između gostiju od dva metra – kaže Sladaković.

I on je registrovao da ima gostiju koji ne nose zaštitne maske dok su u ugostiteljskom objektu.

– Ima onih koji skinu masku, pa ih upozorimo. Trudimo se da im skrenemo pažnju na tu obavezu dok su u ugostiteljskom objektu. Opominjemo ih jer dok su u kafiću obavezni su da nose masku, odnosno da je skidaju samo dok popiju gutljaj pića, a onda opet da je vrate – kaže Sladaković.

Predsjednik Udruženja ugostitelja ističe da ih inspekcije redovno obilaze.

– U početku je to bilo selektivno, ali sada su po tom pitanju u redu. Koliko znam, nema povlašćenih. Zadovoljni smo. Obilaze sve ugostiteljske objekte u gradu koliko mogu da stignu. U nekim stvarima su i tolerantni, više djeluju preventivno. Ali ako neko ponavlja grešku onda ga i kazne – kazao je Sladaković.

Šljivančanin: Mjere se najviše krše u Podgorici

Glavna inspektorka za turizam Svetlana Šljivančanin navodi da su turistički inspektori od početka pandemije izdali 193 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 208.250 eura i podnijeli 26 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

– Mjere se, inače, najviše krše u Podgorici, gdje smo utvrdili 77 nepravilnosti i po tom osnovu izdali 109 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 125.350 eura, te podnijeli 21 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka – kazala je Šljivančanin.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja