Vanredni parlamentarni izbori neminovni

 Vanredni parlamentarni izbori neminovni

Foto: DPS

Nova crnogorska Vlada biće nefunkcionalna i oročenog roka trajanja i vanredni parlamentarni izbori su neminovni, ocijenio je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

On je kazao da je kuriozitet to što nikome iz vladajuće većine takva Vlada ne odgovara, ali će je ipak svi podržati, i da to najviše liči na odlaganje neizbježnog.

„Daje se šansa eksperimentu, koji je u startu osuđen na propast i to upravo od najvećeg konstituenta nove većine. Ili predstavnici vlasti nijesu izašli iz režima opozicionog djelovanja ili su želje mandatara da ih u potpunosti marginalizuje sa političke scene“, rekao je Živković u intervjuu agenciji MINA.

On je naveo da će najveći protivnici mandatara Zdravka Krivokapića u Skupštini biti oni koji će ga i podržati.

„Sad sami možete zamisliti kako će funkcionisati Vlada u kojoj nema istaknutih opozicionih prvaka, koji su kako kažu „krvarili“ za slobodu, dok ih mandatar smatra nekompetentnim, nestručnim i nepoželjnim“, naveo je Živković.

Na drugoj strani se, kako je rekao, mnogi „utrkuju da dokažu kako su upravo oni postavili prvog na listi ne bi li time sebi obezbjedili veće privilegije“.

Živković je kazao da je, kada se na sve to dodaju određena personalna rješenja, koja su izazvala oštre reakcije javnosti zbog vrlo kontraverznih stavova, jasno da slijedi početak kraja jedne neprincipijelne, ideološki raznorodne koalicije, oročenog trajanja, sa očekivanim epilogom u vanrednim parlamentarnim izborima.

“A do tada ćemo ubijediti mandatara da su Durmitor i Lovćen tamo đe su i bili vjekovima unazad“, kazao je Živković.

Kako je naveo, činjenica da Vlada nije formirana ni nakon skoro tri mjeseca od održanih izbora ukazuje na probleme između nove parlamentarne većine i Krivokapića.

„U svakodnevnim prepiskama koje se vode putem medija i očiglednom odsustvu međusobnog poštovanja, jasno je da ulazimo u period političke nestabilnosti. U izazovnom epidemiološkom i ekonomskom trenutku, ovakav odnos mogu ocijeniti kao neozbiljan i neodgovoran“, rekao je Živković.

Takav odnos, smatra on, značajno će se odraziti na životni standard građana i put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Ipak, kako je dodao, DPS je uradio sve da omogući tranziciju vlasti i nijednim postupkom nije opstruirao taj proces, poštujući izraženu volju građana na izborima.

„Da li će mandatar dobiti podršku u parlamentu nije na nama da sudimo, mi spremno očekujemo datum rasprave o ekspozeu i predlogu ministara za sastav Vlade“, naveo je Živković.

Kako je kazao, s obzirom na to da jedan od lidera Demokratskog fronta buduću Vladu smatra autokratskom i totalitarnom i da se radi o velikoj prevari građana, upitno je kakva će podrška biti u Skupštini.

„Dobro je što ćemo na toj sjednici imati priliku da saopštimo sve ono što su nedostaci ove trojne grupacije, čime ćemo u potpunosti ogoliti njihove namjere i svu nesposobnost za dalje vođenje države“, rekao je Živković.

Komentarišući najavu donošenja zakona o ispitivanju porijekla imovine i o lustraciji, Živković je naveo da su u DPS-u spremni da u parlamentu razgovaraju o tim temama i sagledaju rješenja u skladu sa najboljim evropskim praksama.

„Ipak, narativ koji smo čuli od strane predstavnika nove većine da bi trebalo zabraniti rad DPS-a ide u pravcu totalne erozije demokratije u crnogorskom društvu“, kazao je Živković.

On je rekao da je namjera pojedinaca jasna, da se po nekom prijekom sudu spriječi dalje djelovanje pojedinaca iz DPS-a u političkom životu Crne Gore.

„Ako neko misli da se na taj način može graditi pravednije i bolje društvo neka izvoli i povuče poteze u tom pravcu, spremno ih čekamo“, naveo je Živković.

Kako je kazao, u DPS-u su vrlo zainteresovani da razgovaraju o zakonskom rješenju kojim će se utvrđivati porijeklo stečene imovine i „time do kraja rascištimo ono što se želi staviti kao hipoteka članovima DPS-a o navodnim nelegalnim radnjama“.

„Više puta smo ponavljali, niko nije dobio mandat od partije da čini bilo kakvo krivično djelo, a ako takvi postoje, trebalo bi da odgovaraju pred nadležnim organima i snose posljedice“, rekao je Živković.

S druge strane, kako je kazao, oni koji djeluju iz pozicija nove većine moraju biti svjesni da će se to zakonsko rješenje odnositi i na njih, kao i da će isti biti podložni provjeri porijekla imovine.

„U tom slučaju, mnogima će biti teško da dokažu ono što su sticali svih prethodnih godina u državi protiv koje su sve uradili da je ne bude, a bili su glasnogovornici borbe protiv takvih oblika ponašanja“, naveo je Živković.

Na pitanje koliko je dobar znak što su na posljednjim sjednicama Kolegijuma predsjednika Skupštine vlast i opozicija uspjele da postignu dogovor oko više stvari, on je odgovorio da je konstruktivan odnos u radu parlamenta obaveza svih političkih subjekata koji su dobili povjerenje građana na izborima, bez obzira na to da li djeluju sa pozicije vlasti ili opozicije.

Za takav odnos, kako je kazao, potrebna je politička zrelost uz stavljanje nacionalnih interesa i principa građanskog društva na prvo mjesto.

„Nažalost, do sada je veći dio naše političke konkurencije pokazivao samo jedno, želju da se dođe do vlasti, ne birajući sredstva, sa namjerom ugrožavanja temelja državne kuće. Kada radite u takvom ambijentu uz svu odgovornost koju nosite kao vlast, rezultati izostaju“, naveo je Živković.

Kako je rekao, očigledno da je težnja za smjenom DPS-a nadvisila osjećaj odgovornosti za progres društva i otvorila put korišćenju svih mehanizama koji su usporili razvoj države kroz destruktivno djelovanje u parlamentu.

„U takvim uslovima nakon 30. avgusta, smatrali smo neophodnim da kao državotvorna partija imamo veći stepen obaveznosti u kreiranju konstruktivnog odnosa, koji će kao model ponašanja biti usvojen od svih aktera koji se u budućnosti nađu u opozicionim klupama“, kazao je Živković.

To je, kako je naglasio, jedini način kojim se društvo u Crnoj Gori može učiniti boljim.

„Tako ćemo iz opozcije sa 30 poslanika biti prva linija odbrane nacionalnih intersa Crne Gore, oko čega neće biti nikakvog kompromisa“, poručio je Živković.

Živković je kazao da će poslanici DPS-a učestvovati u radu radne grupe koja će biti formirana do kraja decembra i čiji je zadatak da pripremi predlog odluke o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, jer su već u prethodnoj, kojom je predsjedavao Branimir Gvozdenović, skoro došli do finalnih rješenja.

U tom slučaju, kako je ocijenio, posao će biti značajno olakšan.

Živković je podsjetio da je DPS u kontinuitetu isticao značaj dorade izbornog zakonodavstva, smatrajući to bitnim za podizanje nivoa povjerenja u izborni ambijent.

„Zbog toga smo insistirali na formiranju radnih grupa koje bi okupljale predstavnike parlamentarnih opozcionih partija, nevladinog sektora sektora i akademske zajednice kako bi se postigao najširi konsenzus prilikom predlaganja i usvajanja zakonskih rješenja“, naveo je Živković.

Kako je kazao, uz razumijevanje da postoje razlike u pogledu implementacije Zakona, njihov fokus je bio na preporukama posmatračke misije OSCE/ODIHR, koji su sve izbore u Crnoj Gori do sada ocijenili kao fer i demokratske.

„I pored takve verifikacije izbora od strane međunarodnih organizacija, naši politički protivnici nijesu smogli demokratske snage da priznaju rezultate prethodnih izbora, dok su 30. avgusta slavili pobjedu po istim uslovima za koje su govorili da su neregularni, toliko o poltičkoj principijelnosti“, dodao je Živković.

On je kazao da zbog toga ne podržavaju ponašanje bivših predstavnika opozicije, koji su, kako je naveo, svako malo mijenjali svoje strategije, dolazili i odlazili, sve u zavisnosti od njihovih partikularnih partijskih interesa.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još