Vakcina u CG u prvom kvartalu 2021.

 Vakcina u CG u prvom kvartalu 2021.

Foto: Institut za javno zdravlje

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG) je saopšteno da se prema trenutno dostupnim informacijama, prva isporuka vakcine kroz COVAX mehanizam očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, kada će vakcinacija i krenuti. Istovremeno, kako dodaju, postoje najave i pregovori o nabavci određene količne vakcina od zemalja članica EU.

Iz IJZ CG podsjećaju da je Crna Gora potpisnica COVAX mehanizma kojim upravljaju GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunizations) i Svjetska zdravstvena organizacija.

„Kroz ovaj mehanizam rezervisana je količina vakcina dovoljna za vakcinaciju 20% populacije. Pomenuta količina osigurava optimalnu zaštitu pripadnicima najugroženijih grupa, kao i zaposlenima u službama čiji rad je nužan za nesmetano funkcionisanje države“, navode iz IJZ.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Objašnjavajući proceduru nabavke vakcine iz IJZ dodaju da je jedan od osnovnih zadataka COVAX-a garantovanje pravedne, pravovremene, odnosno istovremene i jednake, dostupnosti COVID-19 vakcina svim državama članicama mehanizma, nezavisno od njihove platežne moći ili veličine tržišta.

„Prema trenutno dostupnim informacijama, prva isporuka vakcine kroz COVAX mehanizam se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, kada će vakcinacija i krenuti. Istovremeno, postoje najave i preogovori o nabavci određene količne vakcina od zemalja članica EU“, ističu iz IJZ.

Izvjesno je, kažu, da će, u prvim mjesecima vakcinacije, potražnja za vakcinama višestruko premašivati ponudu, tako da se državama zvanično preporučuje uspostavljanje nivoa prioriteta vakcinacije, pri čemu prednost treba dati najugroženijim grupama.

„Takođe, ako uzmemo u obzir činjenicu da je trenutni fokus proizvođača usmjeren ka značajno većim i bogatijim tržištima, odluka o pridruživanju COVAX mehanizmu je opravdana i u najboljem je interesu crnogorskih građana i zaštite njihovog zdravlja“, navodi se u saopštenj.

Ono što nas, kako dodaju, takođe, očekuje je i registracija vakcina koje će stići kroz COVAX mehanizam.

„Riječ je o zakonom definisanoj proceduri koja je u nadležnosti Instituta za ljekove i medicinska sredstva – CInMED (bivši CALIMS)“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ ističi da njihov tim već uveliko realizuje aktivnosti iz domena naših zakonskih ovlašćenja koje prethode vakcinaciji.

„Pomenute aktivnosti su neophodne, kako bi ovaj zahtjevan proces, definisan međunarodnom i domaćom regulativom, uspješno protekao. Jedan od bitnih aspekata je edukacija zdravstvenih radnika i medija u cilju pravilnog informisanja građana i sprečavanja širenja štetnih i naučno neutemeljenih informacija. Zajedno sa drugim partnerima, Institut za javno zdravlje će jačanju ovog segmenta posvetiti posebnu pažnju u periodu koji je pred nama“, zaključuju iz IJZ.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja