Usvojene Vladine preporuke o ograničenju cijene hljeba

 Usvojene Vladine preporuke o ograničenju cijene hljeba

Pixabay

Maksimalna maloprodajna cijena vekne pšeničnog bijelog hljeba tip – 500 ograničena je na 0,50 EUR po komadu za hljeb od 500g do 600g, i 0,40 EUR za hljeb od 300g do 400g po komadu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Početkom juna tekuće godine, putem medija je najavljeno značajno poskupljenje cijena osnovne vekne hljeba. Kako se radi o osnovnoj životnoj namirnici, čijim se povećanjem cijena direktno utiče na standard naših građana, a naročito na onaj dio najranjivijih kategorija stanovništva, Vlada Crne Gore je ograničila cijenu na zatečenom stanju do kraja godine“, kazali su iz ovog resora.

U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka sa pekarskom industrijom kako bi se uvidjeli razlozi za potrebu povećanja cijene i našli načini podrške u skladu sa zakonom, a koji bi doveli u povoljniju poziciju ovaj industrijski sektor, a da se pri tome ne ugroze ostali učesnici u lancu vrijednosti. Pored sastanaka sa pekarskim sektorom, intenzivirana je komunikacija i sa predstavnicima trgovinskih lanaca kako bi se pronašlo adekvatno rješenje gorućeg pitanja.

„U tom smislu, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja su na osnovu analize tržišta sugerisali na koji način je moguće unaprijediti odnos svih učesnika u lancu vrijednosti oko ove osnovne životne namirnice. Shodno navedenom, a vodeći računa o slobodi preduzetništva i o odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, Privrednoj komori Crne Gore upućene su zajedničke preporuke pomenuta tri ministarstva kojima bi bilo obezbijeđeno održavanje cijena hljeba na istom nivou“, naveli su u saopštenju.

Na sastanku predstavnika pekara i trgovinskih lanaca usaglašene su preporuke koje se odnose na utvrđivanje marže kod trgovaca na nivou ne većem od 17% na osnovnu veknu hljeba; zatim utvrđivanje valute plaćanja ne dužu od 30 dana pri čemu je neophodno obezbijediti kontinuirano snabdijevanje ovom vrstom hljeba; i utvrđivanje proizvođačke cijene hljeba od strane pekarske industrije na nivou ne većem od 0,42€ po vekni.

Implementacijom ovih preporuka, koje neće dovesti do gubitaka u poslovanju, trgovci i pekarska industrija pokazali su visok stepen društvene odgovornosti. S druge strane, ministarstva će nastaviti saradnju po ovom pitanju i pratiće tržište kako bi dali doprinos razvoju pekarske industrije kroz zakonom predviđene mjere podrške i intermedijaciju u svim oblastima za koje se iskaže potreba uključivanja.

Podsjećaju, sve navedene mjere odnose se na period važenja Odluke o maksimalnoj maloprodajnoj cijeni bijelog hljeba do 31.12.2021.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još