Usvajanjem Budžeta za 2021. godinu stiču se uslovi za potpunu modernizaciju javnog prevoza

 Usvajanjem Budžeta za 2021. godinu stiču se uslovi za potpunu modernizaciju javnog prevoza

foto pg biro

Nadležni u Glavnom gradu Podgorica već duže vrijeme rade na iznalaženju kvalitetnog i održivog rješenja za modernizaciju i popularizaciju javnog prevoza, u skladu sa najboljim praksama iz regiona i Evrope.

„S tim u vezi, Glavni grad je odlučio da rješavanju ovog problema pristupi planski i strateški, pa je u februaru usvojen Plan održive urbane mobilnosti koji predviđa širok spektar mjera za strateško planiranje mobilnosti u gradu, regulisanje parkiranja, modernizaciju javnog prevoza i poboljšanje uslova za biciklizam i pješačenje. Usvajanje plana predstavljalo je veliku prekretnicu za realizaciju vizije Podgorice usredsređene na ljude i na njihov kvalitet života.

U maju mjesecu gradonačelnik je formirao posebnu komisiju sa zadatkom da uradi analizu stanja u gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Podgorice, odnosno da prije pokretanja postupka javnog oglašavanja pripremi detaljnu analizu postojećeg tehničkog, finansijskog i organizacionog stanja javnog prevoza, kao i predloži najbolji model organizacije prevoza u Podgorici. Bilo je važno imati u vidu da se u odnosu na posljednji model koji se i sada primjenjuje mnogo toga promijenilo, izgrađeni su novi stambeni kvartovi koji nijesu pokriveni autobuskim linijama, povećan je broj stanovnika u svim djelovima grada, broj privatnih motornih vozila i samim tim potreba za kvalitenijim i sveobuhvatnijim javnim prevozom je znatno veća. 

Zaključak je bio jasan i prije okončanja analize – grad nije zadovoljan stanjem u javnom prevozu, kako u pogledu pokrivenosti linijama, tako i u pogledu kvaliteta usluge, odnosno stanjem prevoznih sredstava koja se trunutno koriste.  Procijenjeno je da je Podgorici potreban bolji javni prevoz u svakom smislu“, navodi se u saopštenju iz Glavnog grada.

 Osim pripremnih radnji koje su se odnosile na izradu analize, Glavni grad je u finanlnoj fazi pripreme javnog oglasa za povjeravanje obavljanja poslova linijskog gradskog i prigradskog prevoza putika, čime će se dobiti bolja i kvalitetnija mreža linija koja će obuhvatiti cjelokupnu teritoriju Podgorice. 

 U nacrtu budžeta Glavnog grada za 2021. godinu predloženo je povećanje subvencija za javni prevoz, ali i 5 miliona eura za kupovinu novih autobusa u cilju povećanja kvaliteta usluge javnog prevoza. 

„Pomenuti javni poziv biće uskoro objavljen, a nakon usvajanja budžeta za 2021. godinu, ukoliko sve bude teklo po planu, biće sprovedene i ostale procedure.

 Podsjećamo, u julu je Glavni grad, takođe u cilju modernizacije javnog prevoza, pustio u rad sistem elektronske karte, koja je jedinstvena vozna karta koja omogućava povezivanje usluga, tako da se sa jednom kupljenom voznom kartom može koristiti više autobusa, bez obzira da li se radi o različitim prevoznicima, u vremenskom periodu za koji je karta izdata“, zaključuju iz Glavnog grada.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja