Uspješno poslovanje Crne Gore i Mađarske

 Uspješno poslovanje Crne Gore i Mađarske

Foto: HEPA

Crna Gora i Mađarska imaju jedinstvene odnose i odličnu saradnju na političkom i ekonomskom nivou, koja se kontinuirano unaprjeđuje.

Crna Gora je, s povoljnim poslovnim okruženjem, ekonomskom politikom pogodnom za ulaganja i napretkom procesa integracije, jedna od preferiranih destinacija mađarskih kompanija u regiji.

„Mađarska je drugi najvažniji izvozni partner Crne Gore, a trgovinski promet u 2019. iznosi iznosi 45 mil EUR, što se uglavnom odnosi na izvoz aluminijumskih proizvoda i boksita, a robna razmjena u ovoj godini iznosila je blizu 20 miliona eura na godišnjem nivou“, navodi se u saopštenju HEPA Balkan.

Još jedan od pokazatelja dobrih odnosa je, kako navode, otvaranje partnerske kancelarije za promociju malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadnog Balkana – HEPA Balkan Office sa programima koji mogu da se implementiraju u ovom regionu.

Predstavništvo HEPE Balkan je otvoreno 2019. godine sa ciljem da poboljša mađarsku trgovinu i diversifikuje spoljno-ekonomske odnose Mađarske. Naš glavni zadatak je promocija izvoza mađarskih proizvoda, usluga i kapitala. 

U 2020. godini sa mnogo izazova, kancelarija HEPA Balkan, radila je na konstantnoj promociji mađarskih sektora i proizvoda. Među najjačim segmentima izdvojili su se poljoprivredni sektor, mašinska industrija i zdravstveni sektor.

„Poljoprivredni sektor mađarske prehrambene industrije doprinosi sa 4,5% BDP-a na godišnjem nivou i zapošljava 8% ukupnog stanovništva. Prema procenama, agrobiznis koji obuhvata poljoprivredu, prehrambenu industriju i zajedničke djelatnosti, snadbjevanje, preradu i distribuciju iznosi oko 25% nacionalnog BDP-a. Ono po čemu se Mađarska izdvaja je zabrana uzgoja genetski modifikovanih kultura u EU, propisana mađarskim Ustavom. Visoki kvalitet, strogi zahtevi kontrole i stručnost kadra glavna su konkurentska prednost za mađarske kompanije na tržištu“, navode u saopštenju dodajući:

„HEPA Balkan Office je zadužena za upoznavanje naših privrednika sa mađarskim kompanijama i njihovim proizvodima i za povećanje izvoza malih i srednjih mađarskih kompanija koje još nisu prepoznate na našem tržištu. Sektor proizvodnje poljoprivrednih mašina se izdvaja kao dio u kome postoji veliki potencijal za saradnju mađarskih i regionalnih privrednika. Mađarske fabrike uglavnom proizvode poljoprivredne mašine za obradu tla i zaštitu bilja, kao i priključne mašine za žetvu i djelove za njih, što čini važnu ulogu u izvoznim aktivnostima ove zemlje.“

Prepoznatljivost Mađarske su, saopšteno je iz HEPA Balkan i izvori termalne i ljekovite vode kao i odlični geotermalni uslovi. Iskustvo i znanje u ovoj oblasti sticano vjekovima, rezultirali su mnogim dostignućima u oblasti balneologije. Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite. Takođe, farmaceutska industrija je najinovativniji proizvodni sektor. Kompanije podnose više od 40 novih patentnih prijava i više od 160 novih tržišnih dozvola godišnje. Potencijal u prodaji medicinskih proizvoda pokazao se i tokom pandemije Covid 19 i prema sadašnjoj statistici domaći proizvođači će imati rast sa 18 na 50%. 

Pored poljoprivredne tradicije, Mađarska je lider i u oblasti zdravstvene zaštite životinja. Brojne su kompanije koje razvijaju veterinarske ljekove, od kojih značajan dio izvoze u inostranstvo.

„Sa ovakvim potencijalom za trgovinu i poslovanje i u 2020. godini HEPA Balkan Office može da se pohvali uspešnim povezivanjima mnogih kompanija , a u narednim godina očekujemo mnogo više zbog mogućnosti i potencijala koje uzajamna saradnja ove dve države nudi“, zaključuju u saopštenju.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja