Uoči Dana oslobođenja: Glavni grad donirao medicinsku opremu

 Uoči Dana oslobođenja: Glavni grad donirao medicinsku opremu

Foto: PG Biro

Glavni grad odlučio je da uoči Dana oslobođenja Podgorice donira sredstva za potrebe zdravstvenih ustanova i ustanova socijalnog staranja. 

Tim povodom, gradonačelnik Ivan Vuković, predsjednik Skupštine Glavnog grada  Đorđe Suhih i zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić, sa saradnicima, održali su danas sastanak sa predstavnicima menadžmenta Instituta za bolesti djece dr Sašom Radovićem, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vesnom Mitić-Lakušić i Darkom Nikčević i JU Zavod “Komanski most” Vaseljem Dušajem.

Donirana sredstva biće opredijeljena za uređenje eksterijera u krugu Instituta za bolesti djece, izgradnju dječjeg igrališta, kao i rekonstrukciju i ugradnju nove rasvjete. Za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć opredijeljena su finansijska sredstva za kupovinu 1000 zaštitnih odijela za zdravstvene radnike ove ustanove, kao i opremanje prostorija za rad. JU Zavod Komanski most, nakon uređenja saobraćajne infrastrukture, zahvaljujući doprinosu gradskih preduzeća dobiće potpuno uređen prostor oko ustanove, što će boravak korisnika, ali i rad kolektiva ove ustanove učiniti ugodnijim. Osim toga, za potrebe ove ustanove pripremljeni su i zaštitni viziri, kao dio lične zaštitne opreme. 

Vuković je tom prilikom istakao da je ovo način da se Glavni grad zahvali zdravstvenim ustanovama za doprinos očuvanju zdravlja građana, posebno u svjetlu činjenice da borba sa epidemijom izazvanom koronavirusom predstavlja  poseban izazov za poziv koji obavljaju. 

‘’Danas smo imali zadovoljstvo da u Glavnom gradu ugostimo predstavnike menadžmenta Instituta za bolesti djece, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Zavoda Komanski most. Bila je to prilika da se tim ljudima i njihovim kolegama zahvalimo, najprije na svemu tome što rade za sve nas, pogotovo u novonastalim okolnostima tokom borbe sa koronavirusom. Iskoristili smo priliku da iskažemo punu podršku za ono što su njihova nastojanja da na nivou menadžmenta unaprijede uslove rada zapošljenih u tim ustanovama. Jedan dio sredstava koje nismo potrošili ove godine na ono što je planirano, preusmjerili smo upravo u te svrhe i obavezali se da ćemo u narednoj godini u još većoj mjeri pružiti podršku u cilju stvaranja optimalnih uslova za rad i zdrastvenih radnika, ali i ljudi koji pružaju socijalnu uslugu onima kojima je ta usluga najpotrebnija.“ kazao je gradonačelnik Vuković i dodao da je ponosan na njihov trud i posvećenost, te da će u gradskoj upravi uvijek imati partnere i prijatelje, vođeni istom idejom društvenog interesa.

Suhih je istakao da je to oblast koja ukazuje na stepen razvoja društva kao jedne odgovorne zajednice. 

‘’To su oblasti gdje se vidi civilizacijski i humani nivo jednog društva. Vidi se jedna društvena odgovornost i ozbiljnost kojim jedno društvo tretira najugroženije segmente . Prije svega želim da im zahvalim za svo njihovo požrtvovanje na kvalitet i obim njihovih usluga koji su u ovim teškim trenucima pružili korisnicima usluga. Takođe, smo željeli da doprinesemo tome da i oni sami sebe sačuvaju u ovim teškim vremenima jer bez njih nema ni pružanja adekvatnih usluga ali i istovremeno da pomognemo i uslovima u koje oni rade. Stvarajući bolje uslove omogućićemo im da i sebe sačuvaju, ali i da pruže bolji kvalitet usluga svojim korisnicima. To je ranjivi segment ovog društva, i mogu da konstatujem da je Glavni grad adekvatno reagovao i uradio sve što je u njegovoj kompetenciji, a može se reći da smo izašli malo izvan tog okvira i pokušali da više pomognemo razumijući da su svi u nekim problemima. Glavni grad ipak treba da bude nosilac i pokazatelj kako treba reagovati u tim situacijama, a mislim da je to izvršna vlast ovog Glavnog grada i pokazala‘’, zaključio je Suhih. 

Od početka ove godine Glavni grad i gradska preduzeća opredijelili su finansijska sredstva u iznosu od 76.000 eura za kupovinu respiratora za potrebe Kliničkog centra Crne Gore, kao i kupovinu medicinskih uniformi, podsjetili su.

“ Učestvovali smo u rekonstrukciji COVID ambulante Doma zdravlja u Tološima. Rješavanjem višegodišnjeg imovinsko-pravnog problema u krugu Kliničkog centra Crne Gore i ustupanjem stambenih jedinica porodicama koje su živjele na ovom području, stvorene su pretpostavke za gradnju novog Urgentnog centra na koji naši građani čekaju već godinama. Bez obzira što kreiranje i sprovođenje zdravstvene politike nije u nadležnosti lokalnih samouprava, Glavni grad kao odgovorna institucija smatra da je poboljšanje uslova za boravak pacijenata ili korisnika, kao i rad zdravstvenih ili socijalnih radnika opšti društveni interes  kojem ćemo biti jednako posvećeni i u narednom periodu.“ 

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još