Unutrašnja kontrola procesuirala pet policajaca

 Unutrašnja kontrola procesuirala pet policajaca

Foto: FOS Media, arhiva

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije tokom oktobra su izvršili šest provjera zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja, o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policajaca. Procesuirano je pet službenika, od kojih se neki terete za zlostavljanje, piše Dan.

Na osnovu činjenica i dokaza utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole konstatovano je da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik nezakonitom upotrebom prinude na štetu građanina počinio težu povredu službene dužnosti iz čl. 95 st. 1 t. 4 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlašćenja u službi.

Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen direktoru Uprave policije na dalje postupanje preduzimanje zakonom utvrđenih mjera u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskog službenika.

Izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je na dalji postupak i nadležnom državnom tužilaštvu, zbog postojanja osnovane sumnje da su se u radnjama i postupanju policijskog službenika u ovom slučaju stekla obilježja krivičnog djela zlostavljanje iz čl. 166a st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Osim toga, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je na dalji postupak nadležnom državnom tužilaštvu i zbog postojanja osnovane sumnje da su se u radnjama i postupanju četvorice policijskih službenika stekla obilježja krivičnog djela zlostavljanje iz čl. 166a st. 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna povreda iz č l .152 st 2 KZ CG”, saopšteno je iz Unutrašnje kontrole.

Takođe, u jednom slučaju u postupku kontrole utvrđeno je postojanje osnovane sumnje u nezakonito i neetičko postupanje i ponašanje policijskog službenika ispoljeno van službene dužnosti.

“Ali je konstatovano i da su od strane nadležne organizacione jedinice policije preduzete zakonske mjere u cilju pokretanja postupka za utvrđivanje prekršajne odgovornosti policijskog službenika, kao i da su od strane rukovodioca organizacione jedinice u kojoj je raspoređen policijski službenik već preduzete zakonske mjere u cilju utvrđivanja postojanja osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje njegove disciplinske odgovornosti zbog načina postupanja u predmetnom slučaju”, navodi se u izvještaju Unutrašnje kontrole.

U jednom slučaju, izvještaj o izvršenoj kontroli, sa spisima predmeta, dostavljen je nadležnom državnom tužilaštvu na ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivičnog djela u radnjama i postupanju policijskih službenika.

U preostala tri slučaja u sprovedenim postupcima unutrašnje kontrole nisu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policajaca u vršenju policijskih poslova i primjeni ovlašćenja.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja