UNESKO podržao dva projekta u okviru Programa participacije za period 2020/21.

 UNESKO podržao dva projekta u okviru Programa participacije za period 2020/21.

Foto: Pink M

Na osnovu prethodno obavljene predselekcije Crnogorske nacionalne komisije za UNESKO, generalna direktorica UNESKO Odri Azule, odobrila je dva projekta u iznosu od po 23.500 američkih dolara u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine. Podršku su dobili Međunarodni festival “Kotor Art” sa projektom „Nova normalnost: novo sagledavanje, promišljanje i remodelovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida 19” i Fos Media za projekat „Mediji za kulturu: Mediji za kulturnu baštinu i održivi turizam-strategija oporavka”.

Crnogorska nacionalna komisija za UNESKO u skladu sa preduzetim obavezama u pogledu realizacije konkursa za Program participacije koji UNESKO raspisuje svake druge godine, prijavila je četiri projekata koji su zadovoljili kriterijume za prijavu propisane od strane UNESKO za ciklus 2020-2021.

“Odobreni projekat Kotor Arta prepoznao je pokretačku snagu kulture u vremenu pandemije korona virusa i ponudio metodologiju promišljanja o utvrđenim obrascima sa ciljem kreiranja širokog društvenog dijela zasnovanog na učešću svih zainteresovanih strana”, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Kako su dodali, projekat Fos Media usmjeren je na sagledavanje trenutnog stanja i ponude kulturnog turizma u Ulcinju, ali i mogućnost kreiranja strategije za njegov oporavak u post-korona periodu, tako da kulturno nasljeđe i održivi razvoj kreiraju kvalitetan turistički sadržaj.

Preostali projekti koje je Crna Gora kandidovala još uvijek nijesu razmatrani.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja