Uljarević: Vanredni izbori bili bi najpoštenije rješenje

 Uljarević: Vanredni izbori bili bi najpoštenije rješenje

CGO

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da se bjelodano pokazuje da Vlada Crne Gore ima minimalnu podršku u parlamentu i da ne može da funkcioniše. Ocijenila je da inicijative opozicije i dijela vlasti o nepovjerenju Vladi i skraćenju mandata Skupštini, pokazuju da premijer Zdravko Krivokapić više nema legitimitet.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG istakla da bi novi izbori bili najpoštenije rješenje.

Inicijativa opozicije za smjenu vlade, te ona DF-a koja je najavljena za skraćenje mandata parlamentu, kako je kazala, pokazuju dubinu političke krize u Crnoj Gori. 

Uljarević kaže da ne zna čime bi premijer, nakon neuspjeha opozicione inicijative, trebalo da bude zadovoljan, jer je rad njegove Vlade u negativnom aspektu adresiran kroz te inicijative.

„I to sa vrlo jasnom porukom da tim radom nije zadovoljna ni vlast, ni opozicija. Sama činjenica da je jedna inicijativa povučena, a da druga još nije podnešena, a da znamo da je postojalo 40 poslanika koji su potpisali prvu, a da imamo otprilike 25 onih koji bi potpisali drugu, pokazuju da premijer više nema legitimitet“, rekla Uljarević, prenosi portal RTCG.

Navodi o kupljenom glasu „kafanska priča“

Pitanje je, ocjenjuje ona, u kojem vremenskom okviru i na koji način će se to proceduralno završiti.

Očigledno je da DPS sa partnerima, kako je rekla, procjenjuje da u ovom momentu nemaju 41 glas, ali da imaju neki razlog zbog kojeg vjeruju da će u perspektivi dobiti i više od tog broja.

„Znajući da oni ne mogu da tu inicijativu, ako padne, podnesu u naredna tri mjeseca, oni su uradili ono što nije neuobičajeno, da nešto povučete dok se ne steknu uslovi da to bude u vašu korist“, rekla je Uljarević.

Ona je navode o tzv. kupljenom 41. glasu nazvala „neozbiljnim političkim izjavama“ i „kafanskim pričama“.

„Ako želite da se predstavite kao kredibilan igrač prema javnosti, ne možete takve izjave da dajete bez činjenica. Ako premijer i predstavnici većine imaju takve informacije, onda se tu radi o nekom pokušaju političke korupcije, ali oni to moraju da procesuiraju“, rekla je Uljarević.

Prelazna vlada dobra ideja

Uvjerena je da „ovo ne može da traje četiri godine jer to prosto ne funkcioniše“.

„Toga su svjesni svi akteri, samo je pitanje kakav proračun imaju i šta im koja opcija donosi. Najpoštenije bi bilo da imamo izbore i da se građani odrede prema onima koji su nešto radili i prema onima koji su stajali sa strane“, rekla je Uljarević.

Smatra da bi prelazna, odnosno manjinska vlada bila dobra ideja, kako bi se premostio period tenzija kako bi se izbori održali u demokratskom ambijentu.

„Jedna od te dvije varijante sigurno će biti primijenjena. Da li prelazna vlada, koja će biti kratko oročena ili će se ići u raspisivanje izbora, ali ja nemam sumnje da mi u 2022. godinu imamo vanredne parlamentarne izbore“, pojasnila je ona.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još