Ukus Brazila donijeli u Podgoricu: Priželjkuju „brigaderiju“ u srcu grada (FOTO)

Foto: Privatna arhiva
Ukusi Brazila odnedavno su dostupni i u Podgorici i to zahvaljujući Tamari Bešić – kreativnoj mami i pasioniranoj ljubiteljki čokolade koja je odlučila da u svojoj maloj, kućnoj radionici osmisli i stvori nešto sasvim drugačije za naše podneblje. Jedinstvene kuglice nevjerovatnih ukusa, poznate kao brigadeiro nastaju u okviru porodične čokoladne priče „Čokolatisima“ a za kratko vrijeme osvojile su brojne ljubitelje kako u glavnom gradu tako i širom Crne Gore. O svojoj jedinstvenoj priči ali i želji da jednog dana u srcu Podgorice otvori malu „brigaderiju“, Tamara govori za Portal Podgorica.
Iako zaposlena mama dva dječaka, uvijek nađe vremena za svoj mali „čokoladni posao“. To je njen bijeg od svakodnevice ali i način da iskaže gastronomsko umijeće i kreativnost.

„Kao jedan od velikih obožavalaca dobre i kvalitetne čokolade i generalno dezerta, takođe i jedna od majki koja mnogo vremena provodi u kuhinji praveći što kvalitetnije obroke za svoju porodicu, mnogo vremena sam ostavljala na stranicama poznatih svjetskih blogera. Naišla sam na savršenstvo – ukus zvani Brigadeiro. Familijarno oduševljeni Brigadeiro poslasticom shvatili smo da je to nešto što nema na našem tržištu i bila sam sasvim sigurna da će izazvati velike simpatije kod svih obožavalaca crne čokolade i svih prirodnih začina koje koristimo kako bismo postigli divne arome i poptpuniji ukus“, počinje Tamara priču za Portal Podgorica.
Iako je sve u početku bio jedan mali familijarni eksperiment, veoma brzo nailazi na ogromno interesovanje. Kuglice bogatog ukusa i raznovrsnih boja postaju traženije nego što je očekivala.

Pa, šta je zapravo brigadeiro?
„Brigadeiro je omiljena brazilska poslastica, poslastica u jendnom zalogaju koja donosi svojevrstan osjećaj užitka upravo zbog svoje kremaste strukture oblikovane u jednostavnost kuglice bogatog ukusa. Kod brigadeirosa ne postoji ništa obično jer svaki ali baš svaki zalogaj je naglašen i zavodljiv: intenzivna crna čokolada sa 72% kakaa, rukom oblikovana perfektna kuglica, uronjena u najfinije začine i orašaste plodove“, pojašnjava naša sagovornica dodajući:
„Dio sušenog voća koji nam je potreban upravo za oblikovanje brigadeira isključivo mi proizvodimo: jagode, maline, narandža, limun. Sve je to put do raznovrsnog ukusnog užitka i napominjemo da je brigadeiro uvijek bez glutena.“
Tajne dobrog brigadeira je postepeno otkrivala pa kaže da pravljenje ove ukusne poslastice uopšte nije komplikovano.

„Brigadeiro nije zahtjevna poslastica, ne traži mnogo vremena već dobre i iskusne procjene kako bi se postigla željena struktura. Uz to ideja sa pravim začinima i to je to, najstaje dezert kome malo ko može odoljeti“, pojašnjava za Portal Podgorica Tamara dodajući da se u svakom trenutku možemo igrati kombinacijom začina i ukusa i da nećemo pogriješiti.
„Svaka nova izrada budi neku novu ideju. Asocijacija na Brazil su karneval i boje, tako da nije ni čudo što je Brigadeiro upravo ta poslastica koja tako lijepo oblikovana i šarena pruža izuzetan osjećaj zadovoljstva.“
I reakcije svih koji su imali prilike da ih probaju su, navodi, izuzetne.
„Ljudi su oduševljeni. Uvijek pronađu vremena i podijele svoje oduševljenje sa nama. To nam i te kako daje snagu i inspiraciju za dalje. S obzirom da je klasičan Brigadeiro mliječni proizvod, a mnogo ljudi danas iz zdravstvenih razloga ili svojom voljom bira veganski stil ishrane, imali smo sluha da treba udovoljiti i toj grupi pa smo otišli korak dalje. Tako da na „Čokolatisima“ meniju od sada u redu ponosno stoji Vegan Brigadeiro. Drugačiji, ali opet isti, jer je poseban, originalan i neodoljivog ukusa“, priča Tamara za Portal Podgorica.

Potrebno je vremena za organizaciju, izradu poslastica, marketnig no u svemu tome ima izuzetnu podršku porodice pa se u ovoj porodičnoj radionici bez problema stvara prava “čokoladna priča“.
„Tu je moja majka kao kao i suprugova sestra koje takođe uživaju u kompletnoj izradi i organizaciji svega što je potrebno. Mnogo mi pomažu.“
Iako je njena ideja još uvijek na samom početku, naša sagovornica je optimista. Vjeruje da sugrađani ali i institucije umiju da prepoznaju kvalitet, inovativnost i želju da neko nove ukuse donese u Crnu Goru. Podršku za razvoj ove priče dobila je i od Glavnog grada.
„To nas čini bogatijim kao društvo za jos jednu kreativnu gastro industriju. Tako da vjerujem u razvoj. Moram napomenuti da smo početkom septembra na poziv ekipe ‘FIAT festivala dobili poziv na učešće u okviru kreativne industrije i to potpuno besplatno smo izlagali proizvode što je izazvalo veliko interesovanje i oduševljenje. Ovim putem se zahvaljujemo i Glavnom gradu Podgorica koji je na startu podržao i pomogao našu biznis priču. Svaki početak je težak zato je podrška svih ljudi kao i institucija koje imaju sluha od velike pomoći i značaja“, navodi naša sagovornica.
Ideja jeste u začetku ali to nije razlog da njeni tvorci ne sanjaju velike snove. Stoga vjeruje da će uspjeti da našem gradu pokloni još nešto sasvim jedinstveno – mjesto gdje će ljudi moći da uživaju, opuste se i jedu isključivo dobar brigaderio.
„To je naša vizija! Podgorica zalužuje jednu malu brigaderiju gdje ćemo na trenutak odlutati i uživati u ukusima Brazila“, zaključuje Tamara za kraj razgovora za Portal Podgorica.
Uslovi Korišćenja