Ukida se dvostruko oporezivanje između Crne Gore i Kosova

Dvostruko oporezivanje po kojem su fizička i pravna lica sa teritorija Crne Gore i Kosova bila dvaput oporezivana po osnovu istog predmeta biće ukinuto u narednom periodu.

Ilustracija, foto: Businessworld

Vlada Kosova početkom sedmice odobrila je inicijativu za sklapanje bilateralnog ugovora o eliminisanju dvostrukog oporezivanja i prevenciji fiskalne utaje poreza na dohodak i kapital sa Crnom Gorom. Ugovor će sadržati 21 član i olakšaće razvoj ekonomskih odnosa, trgovinsku razmjenu i ukloniti određene biznis barijere.

Vlada Avdulaha Hotija zadužila je nadležne resore da pokrenu pregovore sa crnogorskim organima po tom pitanju. Međunarodno dvostruko oporezivanje nastaje kada se dohodak ili imovina poreskih obveznika oporezuju i u državi izvora i u državi rezidentnosti primaoca.

Prema podacima Monstata o spoljnotrgovinskoj robnoj razmjeni u periodu od januara do septembra 2020. godine izvoz iz Crne Gore na Kosovo iznosio je 16,63 miliona eura. Istovremeno je uvezeno robe u vrijednosti od 4,92 miliona eura.

Nakon potpisivanja deklaracije o zajedničkom tržištu i zelenoj agendi tokom samita Berlinskog procesa u Sofiji u prvoj polovini novembra na kojem su učestvovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijeri Srbije i Albanije, Ana Brnabić i Edi Rama, te ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, ovo je još jedan korak ka ekonomskom zbližavanju zemalja Zapadnog Balkana. Samitom su predsjedavali premijeri Bugarske i Sjeverne Makedonije, Bojko Borisov i Zoran Zaev.

„Regionalna saradnja neupitno donosi pozitivne rezultate i ubrzava razvoj naših ekonomija i društava u cjelini. Ona dobija najveću vrijednost onda kada doprinosi realizaciji našeg strateškog cilja – punopravnog članstva u EU. Produbljivanje ekonomske saradnje, oličeno u nastavku višegodišnjeg akcionog plana, vidimo kao novi pomak naših ekonomija ka jedinstvenom tržištu Evropske unije. A to je odlučan iskorak, za koji moraju biti spremne i administracije i privreda“, rekao je tom prilikom Đukanović.

Postoje druge inicijative sa ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta od 18 miliona ljudi. Regionalnom projektu poznatom kao „mini Šengen“ pristupile su Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, podržala ga je Bosna i Hercegovina, pa je Crna Gora jedina država Zapadnog Balkana izvan njega. Predstavnici nove vlasti kazali su FOS-u da bi „mini Šengen“ građanima mogao donijeti boljitak i srušiti nacionalističke diskurse, uz ocjenu da onaj ko nije sposoban da učestvuje u malom Šengenu teško će moći da učestvuje u velikom.

Crna Gora i Kosovo su takođe članice Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), zajedno sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom i Moldavijom.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još