Ugroženo zdravlje pacijenata, nadležni hitno da reaguju

 Ugroženo zdravlje pacijenata, nadležni hitno da reaguju

Fotol: Ura

Odluka nadležnih da najrizičniju grupu pacijenata vakcinišu u Domu zdravlja (DZ) „Centar“ u Podgorici, istom objektu u kojem se pregledaju i oni za koje se sumnja da imaju COVID-19, neshvatljiva je, smatraju u Građanskom pokretu (GP) URA.

Izvršni direktor GP URA Zoran Mikić rekao je da su im se javili građani koji su kazali da vakcine protiv sezonskog gripa već više od sedam dana nema u drugim objektima domova zdravlja na teritoriji glavnog grada, osim u DZ zdravlja „Centar“ koji se nalazi u okviru Vojnomedicinskog centra.

„Nadležni u DZ Podgorica lošim odlukama doveli su u opasnost pacijente sa terirtorije glavnog grada koji treba da prime vakcinu protiv sezonskog gripa, a to jedino mogu uraditi u DZ „Centar“ koji je početkom oktobra proglašen trećim COVID centrom u Podgorici“, kazao je Mikić.

On je naveo da razumije težinu situacije sa COVID-19 u Podgorici, ali da je neprihvatljivo da se
najrizičnija grupa pacijenata vakciniše u istom objektu gdje se pregledaju i oni za koje se sumnja da imaju COVID, praktično vrata do vrata.

Mikić je rekao da očekuje od nadležnih organa, a prije svega od direktora DZ Podgorica Nebojše Kavarića, da vakcinaciju izmjeste u drugi „čisti“ objekat dok traju zalihe vakcina za sezonski grip.

Kako je naveo, svaka drugačija odluka izlaže opasnosti pacijente koji dolaze da se vakcinišu mogućem inficiranju koronavirusom.

Prema riječima Mikića, da stvar bude alarmantnija, čekaonica za obje vrste intervencije u DZ „Centar“ je na istoj terasi i pacijenti dolaze neposredno u bliski kontakt.

„Kako saznajemo, pacijenti kojima je potrebna vakcina već danima se upućuju u centar gdje se vakcinacija obavlja bez zakazivanja, što često proizvodi velike gužve u samom objektu“, naveo je Mikić.

On je ocijenio da DZ u centru Podgorice ne zadovoljava svojim kapacitetima da bude COVID centar, ali ni ambulanta za vakcinaciju, a posebno da se istovremeno tretira kao objekat i za jedno i za drugo.

Mikić je objasnio da je to mali objekat koji nema sopstvena parking mjesta, da je teško pristupačan za osobe koje se teško kreću.

„Osim toga, u ovom domu zdravlja se nalazi i savjetovalište i škola za trudnice za koje nijesmo sigurni da li funkcionišu u ovom trenutku. Ukoliko funkcionišu tim gore“, zaključio je Mikić.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još