Ugostiteljima subvencije nisu dovoljne, danas se opet sastaju

 Ugostiteljima subvencije nisu dovoljne, danas se opet sastaju

Foto: FOS Media

Bez sveobuhvatne ekonomske podrške veliki broj ugostitelja biće prinuđen da smanji broj zaposlenih, a čak i da zatvori ugostiteljske objekte. Smatraju da im je potrebna kvalitetna podrška jer samo subvencije nisu dovoljne. U izjavi za Portal Podgorica Momo Sladaković, predstavnik Udruženja ugostitelja Podgorice, kaže da su u svim zahtjevima upućenim nadležnim tijelima tražili reprogram dugova.

„U svim zahtijevima koje smo mi njima podnijeli imamo reprogram dugova u narednih 12 mjeseci, na pet godina. Tražimo sniženje stope PDV-a za sve usluge na 7% u periodu od najmanje 24 mjeseca kao i subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 eura, dok traju mjere kao i reprogram razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka koji daju poslodavci na pet godina. Zatim subvencije za struju i vodu u visini od 50 % u narednih pola godine sa početkom od 1. decembra“, naveo je u izjavi za Portal Podgorica Sladaković.

Ako budu zatvoreni tražiće refundaciju cjelokupnog iznosa struje i vode u cijelom tom periodu ali i obezbjeđivanje beskamatne faktoring kreditne linije linije sa IRF-om kao i pomoć države kod komercijalnih banaka kako bi lakše dolazili do sredstava za nastavak poslovanja.

U dopisu Vladi Crne Gore ranije su zahtijevali i sljedeće mjere podrške:

  • Obezbijediti refundaciju cjelokupnog iznosa zakupa, struje, vode i komunalija kod svakog zakupodavca, za period u kom su naša preduzeća bila/biće zatvorena;
  • Obustava svih prinudnih naplata koja su pokrenuta od državnih organa i kompanija u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava (struja, voda, deponija, kanalizacija itd);
  • Oslobađanje od zakupa za sve one koji rentiraju prostor u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave kao i subvencionisanje od 10€ po metru kvadratnom poslovnog prostora za sve one koji nijesu pod zakup kod države ili lokalne samouprave u periodu od pola godine

Podsjećamo, da se i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sastao sa podgoričkim ugostiteljima i tom prilikom potpisao ugovore o finansijskoj podršci za 56 ugostitelja koje je glavni grad pomogao sa 80.000 eura.

„Što se tiče opštinske odluke o dodjeli kredita ne bih previše komentarisao. Sami podatak ako ima hiljadu i po ugostitelja, a da se javilo 56 govori dovoljno o tome kakvi su uslovi bili za dobijanje tih kredita“, kaže Sladaković.

Ugostitelji su takođe očekivali i da budu uključeni u razgovore o donošenju novih mjera. Stoga će se oni danas sastati kako bi donijeli nove zaključke.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja