Pravnici apeluju: Sačuvati Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu

 Pravnici apeluju: Sačuvati Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu

foto cdm

Udruženje pravnika Crne Gore ukazuje na vrijednost poštovanja temeljnih odredbi Ustava Crne Gore apeluje, a prije svega onih koji Crnu Goru uređuju kao građansku i sekularnu državu, saopštio je danas Upravni odbor Udruženja pravnika Crne Gore.Imajući u vidu višenacionalni i viševjerski karakter crnogorskog društva i njegovu potrebu da se integriše u širu evropsku zajednicu prosvijećenih naroda i država ukazuju da su svi dužni, da na javnoj sceni, štitite dosegnuta postignuća u razvoju crnogorskog društva i da unapređuju i štite ljudska prava.

“U tom smislu, podržavajući ranije saopštene stavove Akcije za ljudska prava, ukazujemo da je neprimjereno da u 21. vijeku državni ili lokalni funkcioneri ili oni koji to pretenduju da budu, grubo povređuju temeljne ustavne i demokratske principe ustrojstva građanskog društva. Stoga, apelujemo na sve sudionike javnog života da u izražavanju svojih ličnih uvjerenja, vode računa o odgovornosti da se naznake i pojedinačni slučajevi neprimjerenog ponašanja, ne pretvore u pravilo.

Da bi sačuvali građanski i sekularni karakter države u 21. vijeku, smatramo da je odgovornost svih da Crna Gora sačuva državni koncept “kuće svih njenih građana”.

“Samo u tom slučaju svi crnogorski građani se mogu osjećati podjednako predstavljenim u institucijama, državu smatrati svojom, a vlast legitimnom. Za kraj podsjećanje na izreku američkog predsjednika Abrahama Linkolna iz 1863. godine da je demokratija „vladavina iz naroda, od naroda i za narod”, koja ukazuje da smo obavezni da legitimitet vršenja državne vlasti uvijek tražimo u cijelini crnogorskog društva, a ne u isključivosti pojedinih njegovih djelova”, zaključuju u Udruženju pravnika Crne Gore.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja