U Porodilištu prošle godine ostavljena jedna beba

 U Porodilištu prošle godine ostavljena jedna beba

Foto: Pixabay

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tokom 2020. godine ostavljena je jedna beba nakon porođaja, koja je u saradnji sa Centrom za socijalni rad smještena u hraniteljsku porodicu, pišu Dnevne novine.

Najčešći razlozi, kako su kazali Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji, koji porodilje navode za odluku da ostave svoju bebu nakon rođena, jesu socio-ekonomski status, zdravstveno stanje, kao i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od njihovih porodica.

I dok su ranijih godina u prosjeku dvije do tri porodilje izlazile iz Porodilišta bez beba, tokom ove godine nije zabilježen nijedan slučaj da je majka ostavila novorođenče nakon porođaja.

“U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), u toku 2020. godine ostavljena je jedna beba nakon porođaja, koja je u saradnji sa Centrom za socijalni rad smještena u hraniteljsku porodicu. Od januara 2021. godine do danas nije bilo slučajeva napuštanja beba odmah po rođenju”, navode iz Kliničkog centra.

Naglašavaju i da sve bebe budu adekvatno zbrinute u saradnji sa centrom za socijalni rad, te pojašnjavaju procedure.

“U slučaju kada se porodilja nakon porođaja odluči na ovaj korak, naše medicinsko osoblje, psiholozi i socijalni radnik, pokušavaju da utiču da promijeni odluku i zadrži svoje dijete”, navode iz KCCG.

Ukoliko je odluka majke konačna, dodaju, odmah se uključuje nadležni centar za socijalni rad koji preduzima dalje zakonske mjere kako bi se dijete adekvatno zbrinulo.

“Nakon dobijanja odgovora od Centra za socijalni rad, porodilja se otpušta kući, a novorođenče ostaje u Kliničkom centru do njegovog smještanja, u posljednje vrijeme najčešće u hraniteljsku porodicu ili u Dom za nezbrinutu djecu” objašnjavaju iz Kliničkog centra.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još