U Podgorici se zatvaraju teretane, fitnes centri, igraonice…

 U Podgorici se zatvaraju teretane, fitnes centri, igraonice…

Foto: Gov.me /Twitter

lnstitut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) večeras je, imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije kao і trenutni nivo obolijevanja і hospitalizacija, predložio, a Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti prihvatilo izmjene і dopune odgovarajućih naredbi za sprečavanje širenja novog koronavirusa.

U lokalnim samoupravama u kojima stopa kumulativne incidencije pređe 800 na 100.000 stanovnika uvode se dodatne mjere zatvaranja i zabrane aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama („balonoma“) za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima ovog tipa kao i u dječjim igraonicama. Mjera se ne odnosi na profesionalne sportiste koji se redovno podvrgavaju testiranjima.

U grupi tri trenutno su Podgorica, Cetinje, Budva i Ulcinj.

Naglo povećano širenja virusa u pojedinim opštinama, prema jasnim stavovima struke, moguće je zaustaviti samo restriktivnim mjerama. Takve mjere su, kako ke saopteno iz Vlade, kao što smo vidjeli, dale rezultate u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Pljevljima.

Podsjećamo na važeće mjere kojima je:

1. Nošenje zaštitnih maski obavezno na otvorenom i u zatvorenom na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 5 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima.

2. Svako privredno društvo i preduzetnik koji se bave trgovinom na malo (marketi, supermarketi, hipermarketi, tržni centri i sl.), uključujući i zelene pijace, obavezno je da odredi jedno ili više lica odgovorna da kontrolišu da li građani/korisnici usluga prilikom ulaska u ove objekte nose zaštitne maske i u objektima poštuju mjeru minimalne međusobne fizičke udaljenosti.

NKT iskazuje puno razumijevanje za brojna reagovanja i inicijative zaposlenih i privrednika, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama.

Zbog toga je NKT preporučilo Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama. Takođe je Vladi i lokalnim samoupravama predloženo da razmotre mogućnost dodatnih olakšica za ove djelatnosti, sa ciljem njihove održivosti i očuvanja radnih mjesta.

Naš zdravstveni sistem je uspješno odolijevao i još uvijek odolijeva svim izazovima. Svjedočimo kontinuiranim naporima Kriznog medicinskog štaba, ogromnim naporima i posvećenosti ljekara, epidemiologa, medicinskog osoblja i vanrednih napora zaposlenih u laboratorijama IJZ.

„Naglo širenje pandemije u drugom talasu, dodatno potvrđuje stavove Svjetske zdravstvene organizacije da je javno zdravlje više od medicine i nauke i veće je od bilo kojeg pojedinca. Zbog toga pozivamo sve političke subjekte, civilni sektor, medije da doprinesu ovoj zajedničkoj borbi,“ navodi se u saopštenju.

Takođe, pozivaju sve nadležne organe da efikasno, odgovorno i bez izuzetka preduzmu sve kako bi u najkraćem roku postigli rezultate.

„Pandemija neće nestati sama od sebe – moramo je pobijediti, a to možemo samo uz puno zajedništvo i solidarnost cijelog društva,“ saopšteno je iz Vlade.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još