U Podgorici se dnevno vakciniše oko 150 osoba

 U Podgorici se dnevno vakciniše oko 150 osoba

Foto: Gov.me

Ljekar Doma zdravlja Podgorica pedijatar Slađana Račić kazala je za Dan da je posljednjih dana zabilježen slabiji odziv građana za vakcinaciju protiv virusa korona i da dnevno vakcinišu njih oko 150.

Institut za ljekove i medicinska sredstva i veledrogerija Glosarij uputili su 15. aprila pismo zdravstvenim radnicima u kome ih upozoravaju da postoji mogućnost uzročno-posledične povezanosti primjene vakcine „astra-zeneka” i pojave tromboze u kombinaciji sa trombocitopenijom. U pismu medicinarima navodi se da, iako su navedena neželjena dejstva veoma rijetka, njihova učestalost u drugim zemljama je veća od očekivane u opštoj populaciji.

Račićeva je naglasila i da dosad nijesu zabilježena teža neželjena dejstva nakon vakcinacije ni „astra-zeneka” vakcinom niti drugim cjepevima koja se koriste u Crnoj Gori. Ona kaže da je u Podgorici dosad vakcinisano 23.000 građana, od čega sa obje doze preko 6.800 osoba.

U Crnoj Gori je dosad prvom dozom vakcinisano 39.123 i 19.027 drugom, dok se za imunizaciju prijavilo 92.916 građana. Nadležni su najavili da će do kraja mjeseca stići 200.000 doza „sinofarm” vakcina nakon čega će početi masovna vakcinacija.

“Trenutno imamo manje pregleda za vakcinaciju jer u suštini imamo i manji broj doza vakcina, pa je proces rada sveden na minimum i bilježimo slabiji odziv građana. Dnevno imamo od 100 do 150 vakcinacija i to je mali broj, jer smo nedavno imali i do 1.200 građana na dan. Na izmaku smo doza „astra-zeneke” i očekujemo isporuku kineske vakcine „sinofarm”. Na punktovima u Sportskom i Muzičkom centru u jednoj smjeni je po jedan ljekar, radimo u dvije smjene do 20 časova”, kaže.

Očekuju da za deset dana počne ponovo veći broj vakcinacija, jer su najavljene i revakcinacije građana.

“Mogu da dođu svi građani i obave pripremni pregled za vakcinaciju, a prvo što se uradi je uvid u zdravstveni karton pacijenata. Ljekar mora da zna da li osoba koja se vakciniše prima terapiju i da li ima neku hroničnu bolest. U slučaju potrebe vrši se i pregled pluća i mjerenje krvnog pritiska. To je jedini pregled koji se radi. Nakon vakcinacije nijesmo imali teže nuspojave i one se ugavnom svode na povišenu temperaturu, malaksalost, glavobolju, bol u mišićima, sve ono što predstavlja blagi oblik virusa. Najčešće je to slično gripu i ne traje dugo, od 12 do 48 sati. Nakon toga prestaju sva neželjena dejstva”, pojasnila je Račićeva.

Ona je kazala da pacijent nakon pripremnog pregleda prima vakcinu, a potom ostaje na posmatranju od 15 do 30 minuta ili duže u zavisnosti od toga da li se radi o hroničnim pacijentima ili alergičnim na penicilin.

“Spremni smo za masovnu vakcinaciju, kako kadrovski, tako i prostorno. Nakon što smo riješili i usaglasili medicinski i tehnički dio kada je počela vakcinacija, sada je sve znatno lakše i organizovano na pravi način. U proces vakcinacije su uključeni ljekari svih specijalnosti, počev od pedijatara, ginekologa, internista i opštih službi, izabranih ljekara. Uključeni su i psihijatri i kolege iz medicine rada. Djelujemo kompaktno kao tim i to je na neophodnom nivou. Revakcinacija zasad teče planiranom dinamikom”, rekla je dr Račić.

Iz Instituta za ljekove i Glosarija navode da zasad nijesu identifikovani specifični faktori rizika.

“Zdravstveni radnici treba da obrate pažnju na znakove i simptome tromboembolije ili trombocitopenije i da o tome obavijeste osobe koje su primile vakcinu”, piše u dokumentu.

Glosarij i CInMED su podsjetili da je kombinacija tromboze i trombocitopenije, u nekim slučajevima praćena krvarenjem, veoma rijetko zapažena nakon primjene vakcine „astra -zeneka”.

“Ovo uključuje teške slučajeve koji su se manifestovali kao venska tromboza, uključujući trombozu na neočekivanim mjestima, kao što su tromboza cerebralnih venskih sinusa, splanhične vene, kao i arterijska tromboza, istovremeno sa trombocitopenijom. Većina ovih slučajeva javila se u prvih 14 dana nakon vakcinacije i pretežno je nastupila kod žena mlađih od 60 godina. Neki slučajevi su, nažalost, imali i smrtni ishod”, navodi seu pismu zdravstvenim radnicima.

Pojašnjavaju da su se dosad prijavljeni slučajevi javljali nakon primjene prve doze vakcine i da su iskustva nakon revakcinacije još ograničena.

“Komitet za procjenu rizika u oblasti farmakovigilance pri Evropskoj agenciji za ljekove sproveo je detaljnu istragu, uključujući procjenu prijava sumnji na neželjena dejstva iz evropske baze podataka o slučajevima krvnih ugrušaka i trombocitopenija kod osoba koje su primile vakcinu, sa posebnim naglaskom na informacije o polu, uzrastu, faktorima rizika, dijagnozi bolesti kovid-19 ako je dostupna, vremenskom periodu od primjene vakcina do početka simptoma, ishodu i kliničkoj slici. Istraga je takođe uključivala i pregled povezane literature, analizu zapaženih u odnosu na očekivane slučajeve”, objasnili su iz Glosarija i CInMED-a.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još