U Podgorici i na Cetinju od večeras nema izlaska od 22 do 5 sati, škole onlajn

 U Podgorici i na Cetinju od večeras nema izlaska od 22 do 5 sati, škole onlajn

Foto: FOS media

Građanima Podgorice i Cetinja od večeras će biti zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od 22 sata do pet sati ujutru, objavio je Institut za javno zdravlje (IJZ). 

Ista mjera, po sistemu semafora, odnosiće se i na Žabljak.

Škole u Podgorici, Budvi, Ulcinju, Mojkovcu i na Cetinju od prelaze na onlaj režim rada zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Na daljinu će nastaviti da rade i škole na Žabljaku. Ipak, vrtići će funkcionisati redovno.

Ovakva odluka uslijedila je juče, nakon što su Podgorica i Cetinje, usljed rasta broja zaraženih, prešli u grupu 4, u kojoj je broj zaraženih iznad 1.200 na 100.000 stanovnika.

„Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22 do pet ujutru, uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere, što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno“, navode iz IJZ.

Istovremeno, za Podgoricu i Cetinju važi zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela, zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva.

Do POOŠTRAVANJA mjera doći će u sljedećim opštinama:

U grupu 2 prelaze:

Rožaje
Danilovgrad
Kolašin
Tivat
Pljevlja
Bijelo Polje
Kotor
Nikšić
Andrijevica
Berane

U grupu 3 prelaze:

Budva
Mojkovac
Ulcinj

U Grupu 4 prelaze:

Podgorica

Cetinje
Ovo su, kako kažu iz IJZ, rekordno visoke stope kumulativnih incidencija po opštinama koje uz ekstremno visoku transmisiju virusa u lokalnim zajednicama prijeti preopterećenjem zdravstvenog sistema, koje se može isključivo spriječiti striktnim poštovanjem mjera od strane građana, privrednih subjekata i institucija, te adekvatnim radom nadležnih državnih i lokalnih kontrolnih službi.  

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još