U fokusu Festivala Evropska Noć istraživača su naučna i tehnološka dostignuća i inovacije

 U fokusu Festivala Evropska Noć istraživača su naučna i tehnološka dostignuća i inovacije

foto pr centar

U fokusu Festivala Evropska Noć istraživača, koji će biti održan u petak pod sloganom “ZAMISLI BUDUĆNOST“, biće naučna istraživanja i tehnološke inovacije koje dramatično mijenjaju svijet i svakodnevni život, saopštili su organizatori te manifestacije na pres konferenciji.

Organizatori Festivala su Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore, a događaj će istovremeno biti organizovan u 30 evropskih država, dok će u Crnoj Gori glavni događaj Noći istraživača biti održan u petak, u JU Muzeji i galerije Podgorice.

Predstavnica Fondacije za promovisanje nauke PRONA MSc Marija Vojinović kazala je da je festival usmjeren ka naučnim i tehnološkim dostignućima koja se konstatno razvijaju i samim tim dramatično mijenjaju svijet i svakodnevicu.

Foto PR centar

„U fokusu festivala su naučna i tehnološka dostignuća i inovacije koje se razvijaju, ali i one koje će se tek razvijati. Tako da će program biti prožet pitanjem Šta je to što nas čeka u budućnosti?“, rekla je Vojinović na pres konferenciji.

Prema njenim riječima, u toku festivala će pokušati da daju odgovor na pitanje kako razvoj nauke i tehnologije utiče na čovjeka.

„Festival je namijenjen prije svega mladima, koji su pokretači i nosioci kako naučnog, tako i tehnološkog budućeg razvoja naše zemlje. Slobodno možemo reći da je ciljna grupa opšta publika, zato što je festival namijenjen učenicima osnovne i srednje škole, studentima, mladim istraživačima, privrednicima, inovatorima“, navela je Vojinović.

Zbog epidemiološke situacije, kako je pojasnila, festival će ove godine biti online karaktera.

„Osim centralne manifestacije u Javnoj ustanovi Muzeji i galerije Podgorice, biće otvoren niz laboratorija u Glavnom gradu koje će posjetioci moći da obiđu, dok će u drugim gradovima Crne Gore biti upriličene radionice“, navela je Vojinović.

Predstavnica Fondacije za promovisanje nauke PRONA Jasna Zeković najavila je da će u prvom dijelu programa online posjetioci moći da prate demonstracije eksperimenata iz oblasti fizike, matematike, hemije, elektronike, medicine i biologije.

„Sadržaji su prilagođeni široj publici, što znači da će gledaoci svih uzrasta imati priliku da upoznaju mnoštvo prirodnih fenomena i procesa na razumljiv način. Povezanost matematike i umjetnosti, fizičke pojave koje se graniče sa magijom, pametni sistemi, primjena fizičkih metoda u zaštiti kulturne baštine, samo su neke od tema koje vas očekuju“, navela je Zeković.

Nakog tog dijela programa, uslijediće, kako je dodala, kviz „Kad priroda pita“ u kojem će učenici IX razreda osnovne škole pokazati svoje znanje o živom svijetu, kroz odgovore na pitanja koja je priredio kustos Prirodnjačkog muzeja Crne Gore.

„Sa početkom u 15 časova i 15minuta očekuju vas predavanja predstavnika više fakulteta, nevladinih organizacija, preduzeća, koji će predstaviti oblasti svojih istraživanja, napredne inovacije u svijetu nauke i tehnologije“, kazala je Zeković.

Svečano otvaranje festivala i Naučni šou počeće u 18 časova.

„Niz predavanja na temu „U susret novim tehnologijama“ održaće eminentni stručnjaci iz oblasti hemije, biologije, medicine, elektrotehnike, mašinstva, informacionih tehnologija. Biće govoreno o autonomnim vozilima, nanomedicini, internetu pametnih uređaja i mnogim drugim izazovima savremene nauke“, rekla je Zeković.

U toku festivala, kako je dodala, biće predstavljen i veliki broj učenika, studenata, mladih istraživača, a biće održana i promocija knjige „Osnove astronomije“, čiji su autori članovi Astronomskog kluba Prone.

Zeković je kazala da će u toku festivala biti održane i panel diskusije o dometima nauke, a da će poseban segment festivala biti posvećen crnogorskim istraživačima koji se bave naukom u raznim zemljama Evrope i svijeta.

Predstavnica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Dr Nada Bubanja kazala je da će se ta ustanova u okviru Festivala potruditi da publiku upozna sa tajnama prirode.

„Biće upriličen niz događaja koji će biti održani u sklopu programa festivala. Prvi događaj je „Kad priroda pita“. U kvizu će učestvovali učenici tri škole IX razreda iz Podgorice. Kviz je naučnog karaktera i odnosi se na temu flore, faune i gljiva“, rekla je Bubanja.

Drugi dio koji se tiče Prirodanjačkog muzeja, kako je dodala, bile su i dvije radionice kao i dvije izložbe „Šta krije priroda – detalji koje ne vidimo“ i „Kad priroda priča“.

Foto Pr centar

Predstavnik Fondacije za promovisanje nauke PRONA Doc. dr Miljan Bigović podsjetio je da ta fondacija dugi niz godina organizuje razne radionice, od kojih su najznačajnije ljetnja i zimska škola.

„Trenutno u Proni imamo sedam praktikuma – fundamentalne prirodne nauke (fizika, biologija, hemija, matematika, astronomija, medicina i elektronika). Učesnici škola su najdarovitiji učenici srednjih škola i svake godine imamo sve veći problem da odaberemo kandidate. Oni izučavaju stvari koje nemaju toliko prilike da vide u svojim školskim kabinetima“, naveo je Bigović.

Cijeli program Evropske Noći istraživača može se uživo pratiti na http://www.nocistrazivaca.me/

Pokrovitelj festivala je Evropska komisija (H2020, Marija Kiri program), a prijatelji festivala su JU Muzeji i galerije Podgorice, Adriatic Bridge Partners, Unija poslodavaca Crne Gore, IPC Tehnopolis i Radio i Televizija Crne Gore.

Događaj je podržao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU, u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još