U devetom ciklusu stručnog osposobljavanja 3.258 visokoškolaca

 U devetom ciklusu stručnog osposobljavanja 3.258 visokoškolaca

foto ministasrtvo prosjete

U devetom ciklusu Programa stručnog osposobljavanja učestvovaće 3.258 visokoškolaca, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora su kazali da je, kao i prethodnih godina, 65 odsto oglašenih mjesta bilo u privatnom, a 35 odsto u javnom sektoru.

„Nakon dva kruga povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja, ukupno 3.258 visokoškolaca je dobilo priliku da se stručno osposobljava kod nekog od izabranih poslodavaca“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Stručno osposobljavanje korisnika počinje 15. januara naredne godine, traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem.

„Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja osoba sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa kontrolisati sprovođenje osposobljavanja“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je cilj Programa da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada, kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija.

„Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike“, dodaje se u saopštenju.

Program se, kako se navodi, pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih.

„Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50 odsto korisnika Programa je nastavilo radni angažman“, kazali su iz Ministarstva.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još