Turizam ključ ekonomskog oporavka u 2021.

 Turizam ključ ekonomskog oporavka u 2021.

Foto: RTCG

Turistička sezona naredne godine mogla bi biti ključ oporavka crnogorske ekonomije, smatra profesorica Ekonomskog fakulteta Danijela Jaćimović i dodaje da će očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih, biti najveći izazov u 2021.

“Dolazeća turistička sezona mogla bi biti ključ oporavka i treba raditi sve da se ona normalno odvija, možda bolje upravljati mjerama, vakcinisati ljude, i sve raditi da se ostvari 50 odsto, a možda u više prihoda”, ističe Jaćimović i dodaje da su nam potrebne dobre ekonomske odluke.

“Očekivati bi bilo, ako sve bude išlo po planu, da naredna godina donese oporavak, a da 2022. bude godina pozitivnih promjena”, navela je Jaćimović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Čeka nas, kako ističe, vruća makroekonomska politika sa stanovišta i monetarne i fiskalne politike.

“Smatra se da tražnju u zemlji treba održavati”, poručila je Jaćimović i dodala da se kroz to mora voditi borba za svako radno mjesti i otvaranje novih.

“Glavni problem u 2021. će biti radno mjesto i kako kreirati održiva radna mjesta”, kaže Jaćimović i dodaje da je to globalni problem.

Ona kaže i da Crna Gora mora pratiti ekonomsku politiku Evropske unije i preusmjeravati novac ka sektorima budućnosti.

“Desiće se određene odluke koje će strateški pomijerati ekonomiju ka ekonomiji 2021. vijeka”, navela je Jaćimović.

Ona smatra i će 2021. biti godina u kojoj ćemo pokušati da saniramo posljedice 2020.  Kaže i da će 2021. biti sigurno godina mnogih važnih odluka, koje će biti sistemske.

“Nije lako donijeti sistemske odluke, one su uvijek bolne”, ističe Jaćimović.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja