Trideset inspektora ne može da kontroliše deset hiljada zaraženih

 Trideset inspektora ne može da kontroliše deset hiljada zaraženih

foto uip me

Sanitarna inspekcija ne moze da kontrolise deset hiljada zarazenih jer ima ukupno 30 inspektora sa kolegama na granicnim prelazima, posto se gradjani zale da im kasne rjesenja o samoizolaciji, saopstila je glavna zdravstveno sanitarna inspektorka Višnja Orban.

Ona smatra da bi im za sprečavanje nepoštovanja mjera i kršenja zakona u svim objektima trebalo hiljadu inspektora.

Orban je za Dan kazala da to što građani ne dobijaju rješenje o samoizolaciji nije toliki problem ako se zna da je obaveza inficiranog da se izoluje i izbjegava kontakte.

Kako je navela, rješenje o samoizolaciji mogu izdati tek kad dobiju izvještaj od epidemiološke službe.

„Valjda je građanima jasno da kada im izabrani doktor ili epidemiolog javi da su inficirani da treba sami da se izoluju 14 dana i izbjegavaju sve kontakte sa drugim licima. Do gužve je došlo kada su uvedeni brzi testovi čime je porastao broj zaraženih i testiranih. Sa ovim problemom zbog brzih testova kubure i epidemiološke službe, jer sve ide preko njih”, kazala je Orban.

Prema njenim riječima, inspektori rade danonoćno kako bi uspjeli da prate stanje na terenu.

Ona je rekla da se od početka epidemije trude da odgovore izazovu i da prate situaciju u svim gradovima.

“Ranije smo mogli da obiđemo i čitave gradove i provjerimo da li se krše mjere samoizoalacije. Sada je drugačija situacija. Radimo koliko možemo da stignemo. Zbog ovolikog broja zaraženih imamo i stalne probleme da ispratimo da li se poštuju mjere”, navela je Orban.

Avatar

Portal Podgorica

Pročitajte još

Leave a Reply

Pravila Komentarisanja
Uslovi Korišćenja